Co miesiąc dane omawiane są w gronie przedstawicieli branży, mediów (w ostatni czwartek miesiąca) i prezentowane na stronie PolskieSuperowoce.pl w zakładce DLA HANDLU. Szczegółowe wyniki monitoringu konsumpcji 11 jagodowych gatunków śledzić można na specjalnej stronie WczoraNaTalerzu.pl
Promocja sprzedaży bezpośredniej i samozbiorów
Prezentacja walorów polskich superowoców
Promocja codziennej konsumpcji
Edukacja żywieniowa
Promocja przetworów
Słuchając wykładów można zauważyć, że wiele jagodowych gatunków gdzieś pogubiło swoją innowacyjność. Bierzmy przykłady z prezentowanych biznesów i uczmy się innowacyjności. W ten sposób, my producenci jagodowi, możemy przyjąć z rynku gigantyczną marżę. Naprawdę bardzo dużą marżę, a to pozwoli poprawić naszą sytuację, znaleźć pasuję, no i dobre wzory do naśladowania na przyszłe lata
komentował dr Paweł Krawiec, Horti Team, członek Jagodowego Core Teamu.
Berry Fest 2023
Te produkty mogą odnieść sukces rynkowy i mogą przynieść dobrobyt ich producentom. Ale przede wszystkim mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, polskiego produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, polskiego rolnictwa i jagodowego sadownictwa. Owoce jagodowe przez setki lat były w głównym nurcie tego co się w Polsce uprawia i z czego się produkuje alkohol. Mam nadzieję, że zaczynają wracać w wielkim stylu
mówi Zbigniew Kmieć, juror Berry Fest 2023, ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP. W jury pierwszej edycji zasiedli jeszcze Łukasz Klesyk, Katarzyna Puk oraz Mikołaj Rey.
Oba projekty będą miały w 2023 roku swoje drugie edycje. Najlepsze produkty i przykłady innowacji będą promowane wśród menadżerów sklepów, sieci detalicznych i HoReCa. Ważnym celem tych projektów jest promocja postaw prorozwojowych.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Publikację sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.