![_.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501970/large-51fa286ae3c7071f8923ebaec99fca18.png)
![20 SUPEROWOCE Złota Innowacja FMCG 2022 (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522212/large-4b7fbe26beb96316d5a6d877a9f8da46.jpg)
![KANATR Zmiany 2.2023 (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522211/large-85c1ed2f6d71c76de025dc0be7634242.jpg)
Co miesiąc dane omawiane są w gronie przedstawicieli branży, mediów (w ostatni czwartek miesiąca) i prezentowane na stronie PolskieSuperowoce.pl w zakładce DLA HANDLU. Szczegółowe wyniki monitoringu konsumpcji 11 jagodowych gatunków śledzić można na specjalnej stronie WczoraNaTalerzu.pl
Promocja sprzedaży bezpośredniej i samozbiorów
![60_ News (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522214/large-565ac41b1538dfc0427f7b861b0b9d9a.jpg)
Prezentacja walorów polskich superowoców
![60_ News (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522215/large-7d73c2eb05d1844c22246917625f404a.jpg)
![70_ Walory polskich superowoców (15).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522213/large-5e852d79d8baca59870c6665fd98ba72.jpg)
Promocja codziennej konsumpcji
![80_ ŚNIA.DANIA (11).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522219/large-6efd3424c07d6036d4436bd9fe76c96a.jpg)
Edukacja żywieniowa
![96. Malinowa edykacja (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522216/large-f3875848e27557275d77cef079a6d49b.jpg)
Promocja przetworów
![98_ Innovation Conference (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522218/large-b955d3521500558db5d45507933f3796.jpg)
Słuchając wykładów można zauważyć, że wiele jagodowych gatunków gdzieś pogubiło swoją innowacyjność. Bierzmy przykłady z prezentowanych biznesów i uczmy się innowacyjności. W ten sposób, my producenci jagodowi, możemy przyjąć z rynku gigantyczną marżę. Naprawdę bardzo dużą marżę, a to pozwoli poprawić naszą sytuację, znaleźć pasuję, no i dobre wzory do naśladowania na przyszłe lata
komentował dr Paweł Krawiec, Horti Team, członek Jagodowego Core Teamu.
Berry Fest 2023
Te produkty mogą odnieść sukces rynkowy i mogą przynieść dobrobyt ich producentom. Ale przede wszystkim mogą być elementem wizerunku polskiej sztuki kulinarnej, polskiego produktu regionalnego, polskiego produktu spożywczego, polskiego rolnictwa i jagodowego sadownictwa. Owoce jagodowe przez setki lat były w głównym nurcie tego co się w Polsce uprawia i z czego się produkuje alkohol. Mam nadzieję, że zaczynają wracać w wielkim stylu
mówi Zbigniew Kmieć, juror Berry Fest 2023, ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP. W jury pierwszej edycji zasiedli jeszcze Łukasz Klesyk, Katarzyna Puk oraz Mikołaj Rey.
![99_ BerryFest 2023 (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/522217/large-0ce861543dd8b782edb920ddcd1ce822.jpg)
Oba projekty będą miały w 2023 roku swoje drugie edycje. Najlepsze produkty i przykłady innowacji będą promowane wśród menadżerów sklepów, sieci detalicznych i HoReCa. Ważnym celem tych projektów jest promocja postaw prorozwojowych.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Publikację sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501972/large-6bf38f80364401a42a5ccac277e98bc4.jpg)