W Polsce owoce jagodowe stanowią element naszej pierwotnej diety. Wyrośliśmy na owocach jagodowych. Zawsze docenialiśmy ich walory. Łatwo dostępne w owocach jagodowych antocyjany działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi. Regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu. Najnowsze badania mówią nawet o tym, że dieta bogata w antocyjany chroni przed Alzheimerem
mówi Małgorzata Jaszyk.
Amerykańskie badania seniorów między 60 a 80 rokiem życia, oparte o dwudziestoletnie obserwacje diety, pokazały, że osoby, które miały w diecie wysoką zawartość antocyjanów - powyżej 16 mg na dzień - czterokrotnie rzadziej chorowały na Alzheimera.
Gdzie jest najwięcej antocyjanów?
Najwięcej antocyjanów jest w ciemnych owocach. Czarna porzeczka, wymieńmy też czarny bez, aronia, jagoda kamczacka, borówka, śliwki. Wszystko to co jest ciemne. Antocyjany znajdziemy również w ciemnych warzywach, na przykład w bakłażanie czy w burakach. To ciekawe, że ich znalezienie na półce jest tak proste
mówi Małgorzata Jaszyk.
Ile antocyjanów należy spożywać?
Podobnie w ekologii. W Europie ekologiczne plantacje jagody kamczackiej można policzyć na palcach jednej ręki. Znamy tych plantatorów. Mamy takie nieformalne stowarzyszenie plantatorów ekologicznej jagody kamczackiej. Jest jedna plantacja w Niemczech, po jednej w Szwajcarii, Austrii, Belgi, Norwegii i w Szwecji. Teraz Finowie chcą zakładać plantacje i to jest wszystko. Większość europejskich plantacji jest w Polsce
podsumowuje Małgorzata Jaszyk.
Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który trzy lata temu rozsławił jagodę kamczacką na targach Biofach. Zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej o jego walorach na stronie Biohaskap.com. Więcej o targach ma Biofach.de. Branża ekologiczna spotyka się na tej największej na świecie wystawie produktów ekologicznych w Norymberdze w dniach 14 - 17 lutego 2023 r.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce