Minikiwi, borówki i truskawki kończą polski sezon, dynia dopiero go zaczyna. To gatunki, które odnotowują największy wzrost konsumpcji. W realizowanych od 2 lat badaniach, w porównaniu do października 2020, minikiwi urosło o 60%, dynia o 40%, borówka 35%, a truskawki o 18%. W każdym przypadku oznacza to co najmniej 1 mln nowych konsumentów. Poniżej najważniejsze wyniki października. Wyniki badań konsumpcji kilkudziesięciu gatunków śledzić można na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Link: https://wczorajnatalerzu.pl
- Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. W październiku 18% Polaków spełniło ten warunek. Odnotowaliśmy też wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sondażu mamy gwiazdę, która rośnie wraz z naszymi badaniami. Gdy zaczynaliśmy badania w 2020 roku spożycie dochodziło do 10%. Dziś sięga już 16%. Jeszcze do niedawna ludzie nawet nie wiedzieli o jego istnieniu. Jest to naprawdę ogromny sukces tego gatunku i ludzi, którzy minikiwi uprawiają – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.
Konsumpcja owoców w październiku
Konsumpcja warzyw w październiku
Owoce i warzywa w poszczególnych posiłkach
Wczoraj na talerzu
https://wczorajnatalerzu.pl/
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
Badanie zrealizowano w dniach 14-19 września 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.