W lipcu najczęściej jedliśmy pomidory (97%), młode ziemniaki (96%) i ogórki (94%). Wśród owoców jabłka (72%), truskawki i czereśnie (po 65%). Wzrost konsumpcji „lipiec do lipca” zanotowały wszystkie kolejne gatunki owoców jagodowych. Borówka rośnie w tempie 9% rocznie. To wynik o 1 p.p. lepszy od dwuletniej średniej. Dwa lata temu w lipcu jadło borówki 23% Polaków, w ubiegłym roku już 31%, w tym roku 40%. Oddaje to wzrost liczby lipcowych konsumentów borówki z poziomu 7,4 mln przez 10 mln, aż do 13 mln. Porównując lipiec do lipca obok borówki najwięcej zyskały maliny i agrest. Odpowiednio 1,9 mln i 0,6 mln nowych konsumentów. Dla malin w lipcu padł historyczny rekord. Spożycie deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków. Jedzeniu większej ilości warzyw i owoców sprzyja sezonowość. Ponad połowa (55%) Polaków w sezonie na ulubione warzywa i owoce je ich więcej.
- Jedzeniu większej ilości warzyw i owoców sprzyja sezonowość. Ponad połowa (55%) Polaków w sezonie na ulubione warzywa i owoce je ich więcej.
- Gdy pojawia się pomysł na to, jak podać warzywa i owoce, to są one jedzone bardzo chętnie. Co piąty (19%) respondent je więcej warzyw i owoców, gdy są smacznie przyrządzone i ładnie podane.
- Kolejną przyczyną jedzenia większej ilości warzyw i owoców jest chęć zadbania o zdrowie i samopoczucie. Uważamy, że warzywa i owoce pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Co trzeci Polak (31%) je więcej warzyw i owoców, gdy chce poprawić swoją odporność. 16% gdy chce schudnąć.
Konsumpcja owoców w lipcu
Czas na polskie superowoce!
Imponujący jest wzrost konsumpcji borówki. W lipcu 2020 roku jadło borówki 23% Polaków, w lipcu 2021 roku - już 31%, w tym roku to poziom 40%. Oddaje to wzrost liczby konsumentów borówki z poziomu 7,4 przez 10 aż to 13 mln.
Mniej niż w lipcu 2021 roku było tylko osób deklarujących, że jedli truskawki. Wpływ na odnotowane wzrosty i spadki deklaracji spożycia może mieć zarówno wcześniejsze niż w dwóch poprzednich latach rozpoczęcie sezonu, jak i nieco późniejszy termin badania. W przypadku jagody kamczackiej na przykład nieco niższe niż przed rokiem deklaracje spożycia w lipcu idą w parze ze znacznie wyższymi deklaracjami spożycia w czerwcu.
Konsumpcja warzyw w lipcu
Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków
Wczoraj na talerzu
Badanie zrealizowano w dniach 15-20 lipca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.