"Wrzesień do września" rośnie konsumpcja praktycznie wszystkich gatunków polskich superowoców. Największym wzrostem mogą się pochwalić jeżyny (18%), maliny (12%) i truskawki (10%). Oznacza to średnio ponad 1 mln konsumentów więcej. W celu umożliwienia głębszej analizy konsumpcji Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zdecydował się upublicznić wyniki realizowanego od 2 lat monitoringu konsumpcji. Są one dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja owoców we wrześniu
o 8 p.p. Ponad połowa (53%) Polaków na początku września jadła gruszki. To więcej niż przed rokiem (o 4 p.p.).
Owoce sezonowe
Konsumpcja warzyw w sierpniu
Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków
Wczoraj na talerzu
Jedna trzecia (32%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
Badanie zrealizowano w dniach 2-7 września 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.