Polska jest pionierem, jeżeli chodzi o produkcję minikiwi, inne kraje dopiero idą w nasze ślady. Mały kuzyn kiwi cieszy się coraz większą popularnością i zaczynamy je eksportować. Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym wiele witamin i luteinę oraz minerały: potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Regularnie spożywane wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie, są dobre na nadciśnienie, cukrzycę i choroby nowotworowe. Sezon na te wyjątkowe owoce w pełni.
Minikiwi, polski super food. Zdrowe owoce zawierają witaminy i minerały - „Agro Biznes” - tvp.info
Polska jest pionierem, jeżeli chodzi o produkcję minikiwi, inne kraje dopiero idą w nasze ślady. Mały kuzyn kiwi cieszy się coraz większą popularnością i zaczynamy je eksportować. Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym wiele witamin i luteinę oraz minerały: potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Regularnie spożywane wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie, są dobre na nadciśnienie, cukrzycę i choroby nowotworowe. Sezon na te wyjątkowe owoce w pełni.
Czytaj więcej
Więcej o walorach zdrowotnych minikiwi
Jagody minikiwi są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy związki fenolowe, których stężenie jest 14-krotnie wyższe od tego w jabłkach czy owocach cytrusowych”
podkreśla autorka opracowania na temat najważniejszych walorów zdrowotnych i żywieniowych minikiwi, opublikowanego na specjalistycznym portalu Dietetycy.org.pl.
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
Źródła:
- Plant Foods for Human Nutrition: „The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) – a Review” - link
- Dietetycy.org.pl: „MiniKiwi – nowy owoc o dobrym wpływie na nasze zdrowie” - link
- Dietetycy.org.pl: „ Minikiwi – smak tropików z Polski” - link
- Kompendium wiedzy na temat minikiwi oraz innych polskich „superowoców” (strona internetowa kampanii „Czas na polskie superowoce!”) - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Owoce jagodowe a cukrzyca planowana publikacja 10/2021