Polska jest pionierem, jeżeli chodzi o produkcję minikiwi, inne kraje dopiero idą w nasze ślady. Mały kuzyn kiwi cieszy się coraz większą popularnością i zaczynamy je eksportować. Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym wiele witamin i luteinę oraz minerały: potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Regularnie spożywane wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie, są dobre na nadciśnienie, cukrzycę i choroby nowotworowe. Sezon na te wyjątkowe owoce w pełni.
![Minikiwi, polski super food. Zdrowe owoce zawierają witaminy i minerały - „Agro Biznes” - tvp.info](https://s7.tvp.pl/images2/7/6/e/uid_76eb374cbbf24b6284e69ee6d0f29147_width_1280_play_0_pos_0_gs_0_height_720_polska-zaczyna-eksportowac-mini-kiwi-fot-tvp.jpg)
Minikiwi, polski super food. Zdrowe owoce zawierają witaminy i minerały - „Agro Biznes” - tvp.info
Polska jest pionierem, jeżeli chodzi o produkcję minikiwi, inne kraje dopiero idą w nasze ślady. Mały kuzyn kiwi cieszy się coraz większą popularnością i zaczynamy je eksportować. Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym wiele witamin i luteinę oraz minerały: potas, wapń, cynk, magnez i żelazo. Regularnie spożywane wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie, są dobre na nadciśnienie, cukrzycę i choroby nowotworowe. Sezon na te wyjątkowe owoce w pełni.
Czytaj więcej
![Polska smakuje (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/325095/large-c1084c2206b471ece2002a4bcb4d0b64.png)
Więcej o walorach zdrowotnych minikiwi
![Czas na polskie minikiwi (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/363283/large-88e18a6fda0e923962c37c5829b42831.jpg)
Jagody minikiwi są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy związki fenolowe, których stężenie jest 14-krotnie wyższe od tego w jabłkach czy owocach cytrusowych”
podkreśla autorka opracowania na temat najważniejszych walorów zdrowotnych i żywieniowych minikiwi, opublikowanego na specjalistycznym portalu Dietetycy.org.pl.
![Czas na polskie minikiwi (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/363284/large-cfe40e831c0f723b01d37a3e3b64261f.jpg)
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
Źródła:
- Plant Foods for Human Nutrition: „The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) – a Review” - link
- Dietetycy.org.pl: „MiniKiwi – nowy owoc o dobrym wpływie na nasze zdrowie” - link
- Dietetycy.org.pl: „ Minikiwi – smak tropików z Polski” - link
- Kompendium wiedzy na temat minikiwi oraz innych polskich „superowoców” (strona internetowa kampanii „Czas na polskie superowoce!”) - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/325096/large-bd9eea44785e6acfd0a04f8084b1e29f.jpg)
- Owoce jagodowe a cukrzyca planowana publikacja 10/2021