Na powitanie jesieni: producenci o walorach dostępnych warzyw i owoców. Dietetycy o tym jak komponować z nich posiłki. Kantar o tym z jakich źródeł Polacy czerpią informacje potrzebne do ich przygotowania. W podsumowaniu monitoring konsumpcji oraz premiera narzędzia dla dziennikarzy – ogólnodostępna strona z wynikami - WczorajNaTalerzu.pl
Data konferencji: 29 września 2022, godz. 10:00-11:00
Miejsce: Plac Konesera 9, 03-736 Warszawa (siedziba Kantar Polska)
Agenda spotkania:
- Z jakich źródeł czerpiemy informacje potrzebne do przygotowania potraw i przetworów z warzyw i/lub owoców? - Agata Zadrożna, ekspert Kantar
- Smaki jesieni – kompleksowe rekomendacje przygotowane z okazji rozpoczęcia tej pory roku - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i ekspert Core Team
- Budujemy odporność przed sezonem przeziębieniowym - czosnek - Jarosław Łojek, prezes Stowarzyszenia Czosnek Galicyjski
- Cebula, kiszonki, kapustne - broszura edukacyjna opracowana przez producentów i projekt Moc Polskich Warzyw
- Monitoring konsumpcji warzyw i owoców we wrześniu 2022 oraz prezentacja wskaźnika konsumpcji Wczoraj na talerzu
- WczorajNaTalerzu.pl – premiera strony z wynikami monitoringu konsumpcji
- Narodowy Dzień Sportu 18/09 - podsumowanie aktywności w lecie i plany na jesień
- Aronia Innovation Conference 21/09 – rola innowacyjności w rozwoju gatunków, grup gatunków i całego sektora - relacja przygotowana Core Teamu Jagodowego
- BerryFest.pl 3/10- zaproszenie na pierwszy przegląd jagodowych trunków. W programie m.in. Master Class w oparciu o 7 nalewek - agrest, malina, porzeczka, truskawka, jeżyna, rokitnik, dereń oraz konkurs o Grand Prix Berry Fest 2023 w kategoriach "producent" i "domowa".
Nasz ekspert:
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Zapraszamy serdecznie.
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatu prasowego:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- organizacje branżowe - biuro@grupyogrodnicze.pl
Zaprasza KZGPOiW, CORE TEAM i KANTAR.
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, etap II ”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.