Kantar monitoruje konsumpcję wszystkich najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw. Najpopularniejszymi owocami jagodowymi listopada są borówka i malina. Najpopularniejszymi owocami listopada są jabłka, gruszki i śliwki. Najpopularniejszymi warzywami w październiku były pomidory, cebula i ogórki. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” - oddający jakość diety Polaków - przyjął w listopadzie wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostatecznie mały udział warzyw i owoców w diecie statystycznego Polaka.

Badanie zrealizowano w dniach 12-17 listopada 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1009 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Wczoraj na talerzu
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej na temat percepcji owoców i warzyw w materiale: