- Owoce jagodowe dostarczają wielu cennych składników bioaktywnych, a jednocześnie zawierają znacznie mniej cukrów niż inne owoce. Mają niski indeks glikemiczny i mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym
– mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team i wielu programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków.
Polskie superowoce jesienią
Jagody aronii słusznie zasłużyły na miano superowoców. Wiele prac wskazuje na to, że antocyjany z owoców aronii mogą u chorych na cukrzycę normalizować metabolizm węglowodanów. Opisano liczne działania prozdrowotne, wśród nich przeciwcukrzycowe. Zostały wykazane dla ekstraktów z aronii w pracach in vitro jak i in vivo. Warto pamiętać o codziennym spożywaniu aronii w czasie trwania sezonu oraz sięganie po jej przetwory także w pozostałej części roku
– mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, autorka książki „Mity żywieniowe. Kłamstwa i półprawdy o tym, co jemy”.
Polecamy również:
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.