W maju wzrosło spożycie najpopularniejszych owoców jagodowych. Biorąc pod uwagę wszystkie owoce najpopularniejszym w maju było jabłko. Jego konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje, podobnie jak w kwietniu, dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%). 8% Polaków jadło jabłka codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu.
Jako branża musimy podpowiadać kiedy dostępne są nasze lokalne owoce i jak odróżnić je od importowanych. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkować
mówi Mariusz Chenczke, jeden z liderów produkcji szklarniowej.
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Wczoraj na talerzu
Czas na polskie superowoce!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.