Jak wynika z badań Kantar już prawie co trzeci (28%) Polak jadł truskawki. W maju wzrosło spożycie wszystkich najpopularniejszych owoców jagodowych. Najbardziej borówki (o 6 p.p. do 22%) oraz, dostępnej obecnie pod postacią przetworów i mrożonek, czarnej porzeczki (o 4 p.p. do 16%) i aronii (o 3 p.p. do 15%). Deklaracje spożycia aronii osiągają swoje maksima zawsze na przednówku.
Jako branża musimy podpowiadać kiedy dostępne są nasze lokalne owoce i jak odróżnić je od importowanych. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkować
mówi Mariusz Chenczke, jeden z liderów produkcji szklarniowej.
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Wczoraj na talerzu
Czas na polskie superowoce!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.