Jak wynika z badań Kantar już prawie co trzeci (28%) Polak jadł truskawki. W maju wzrosło spożycie wszystkich najpopularniejszych owoców jagodowych. Najbardziej borówki (o 6 p.p. do 22%) oraz, dostępnej obecnie pod postacią przetworów i mrożonek, czarnej porzeczki (o 4 p.p. do 16%) i aronii (o 3 p.p. do 15%). Deklaracje spożycia aronii osiągają swoje maksima zawsze na przednówku.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Jako branża musimy podpowiadać kiedy dostępne są nasze lokalne owoce i jak odróżnić je od importowanych. Truskawki z zachodnich upraw są często przepakowywane. Jeśli ktoś kupi takie owoce i nie będzie zadowolony, weźmie nas do jednego worka i pomyśli, że nie umiemy produkować
mówi Mariusz Chenczke, jeden z liderów produkcji szklarniowej.
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
![INSPIRE Maj 2021 (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/307553/large-1204234c305d0b3682923e140abb34ac.jpg)
Wczoraj na talerzu
Czas na polskie superowoce!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/293138/large-b0faa97e01e69f007df5c36512dee03c.jpg)