Jak wynika z badań Kantar co czwarty (25%) Polak jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%. Na kolejnych miejscach borówki (16%) i czarna porzeczka, dostępna obecnie pod postacią przetworów i mrożonek. Deklaracje spożycia aronii (12%) utrzymują się na stabilnym poziomie od czerwca zeszłego roku.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Coraz więcej ludzi wie, że w Polsce mamy truskawkę już wczesną wiosną. Chcemy aby próbowali i docenili jej walory
mówią Wiesława i Zenon Janiak, pionierzy uprawy w szklarniach.
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
![Wczoraj na talerzu, kwiecień 2021.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/300472/large-8551a073d3a32e294ce757a49092ed6f.jpg)
Wczoraj na talerzu
Czas na polskie superowoce!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/293138/large-b0faa97e01e69f007df5c36512dee03c.jpg)