Odpowiedzialność za siebie i innych łączymy ze strachem o nasze zdrowie. Przenieśliśmy środek ciężkości z chęci dbania o zdrowie na konieczność zadbania o nie. Świąteczne „mądre prezenty” mogą być lepszym bodźcem niż nieco przereklamowane postanowienia noworoczne.
– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia!
- Ekologiczne soki i błonnik aroniowy - Korab Garden
- Soki, dżemy, octy, cydr, syropy, miody pitne i wina, w tym w świątecznych zestawach - Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka
- Soki tłoczone ręcznie i dżemy z jagody kamczackiej, dżem z jagody z dodatkiem peperoni z cukrem, soki przecierane z rokitnika - Mariusz Pelc
- Soki ze świdośliwy - Jacek Wilgos
- Dżemy, mus i sok z jagody kamczackiej w świątecznych zestawach - Jagodowe Pole
- Ekologiczny sok z jagody kamczackiej BIOHASKAP ® Vitality i 100% proszek z ekologicznej jagody kamczackiej – Nutracevit
- Wina, soki, syropy, konfitury i musy, także w zestawach - Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
- Soki i liofilizowane owoce jagody kamczackiej w pięknie zapakowanych zestawach świątecznych - Plantin
- Sok 100% wyciskany z dojrzałych owoców jagody kamczackiej, dżemy, powidła oraz konfitura do mięs i serów (wariant pieprz i imbir oraz kolorowy pieprz i papryka) w świątecznych zestawach - Zdrowe Jagody
- Soki i konfitury borówkowe, w tym w małych i dużych zestawach świątecznych - Bluebetty
- Paczka pełna kiszonek z gospodarstwa M.Sznajder z Doliny Baryczy. Przegląd przez różne smaki, począwszy od klasycznych ogórków i kapusty, poprzez bardziej nowoczesne takie jak kalafior, rzodkiewka a kończąc na polskim kimchi w kilku wersjach smakowych - sklep
- Świąteczne zestawy truskawek dostępne w Makro oraz w ofercie sylwestrowej w sklepach Selgros i Topaz – Agronom Berries, www.agronomberries.pl
Podsumowanie
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Źródło: PolskieSuperowoce.pl, przetwórcy, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Dostępnych jest wiele dobrze udokumentowanych badań potwierdzających wysoki potencjał prozdrowotny przetworów z owoców jagodowych. Aktualne badania uporządkowaliśmy wspólnie z Dietetycy.org.pl
- Owoce jagodowe mają najwyższą aktywność przeciwutleniającą wśród powszechnie spożywanych owoców. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce. Najwięcej antocyjanów ma aronia, jagoda kamczacka, borówka i czarna porzeczka.
- Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo.
- Mają działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy związane z obecnością antocyjanów i innych klas flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych.
- Badania wskazują, że składniki owoców jagodowych mogą hamować replikację wirusa grupy zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, np. blokując powierzchniowe glikoproteiny wirusa oraz stymulować układ odpornościowy organizmu.
- Najnowsze badania opisują korzystny wpływ mio-inozytolu (myo-inositol) podczas leczenia Wirusa SARS Cov-2. To organiczny związek określany jako witamina B8. Uprawiane w Polsce minikiwi ma go najwięcej spośród wszystkich owoców.
Kontakt: