Przetwory - lato zamknięte w słoiku
- Owoce jagodowe mają najwyższą aktywność przeciwutleniającą wśród powszechnie spożywanych owoców. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce.
- Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo.
- Mają działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy związane z obecnością antocyjanów i innych klas flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych.
- Badania wskazują, że składniki owoców jagodowych mogą hamować replikację wirusa grupy zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, np. blokując powierzchniowe glikoproteiny wirusa oraz stymulować układ odpornościowy organizmu.
- Najnowsze badania opisują korzystny wpływ mio-inozytolu (myo-inositol) podczas leczenia Wirusa SARS Cov-2. To organiczny związek określany jako "wit B8". Uprawiane w Polsce Minikiwi ma go najwięcej spośród wszystkich owoców. Witamina B8 pomaga wzmocnić układ odpornościowy i może poprawić zdrowie psychiczne. ERMPS niedawno opracował teorię i zaczął z powodzeniem testować, że witamina B8 może pomóc wzmocnić układ odpornościowy przed infekcjami dróg oddechowych. Więcej informacji jest w artykule European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
Czy przetwory skutecznie zachowują wartości odżywcze?
Niezwykłe kiszonki i ich wpływ na zdrowie
Nie oceniaj dżemu po okładce, czyli jak kupować przetwory
- Zawierają dużą ilość owoców i warzyw
- Nie mają w sobie dużo cukru i słodzików (czym wcześniejsza pozycja w składzie na etykiecie produktu, tym więcej jest danego składnika w produkcie)
- Omijamy sztuczności w składzie
- Dodatkowo standardowo zwróć uwagę na datę ważności oraz na sposób pakowania, by był łatwy w przechowywaniu
Podsumowanie
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Źródło: Dietetycy.org.pl/przetwory, Sznajder.agro.pl, PolskieSuperowoce.pl
Przypisy:
1. „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”, Kantar 2019
2. Rababah T., Al-Mahasneh M., Effect of jam processing and storage on total phenolics, antioxidant activity, and anthocyanins of different fruits, J Sci Food Agric . 2011 Apr;91(6):1096-102. doi: 10.1002/jsfa.4289.
3. Lee, D.J., Lee, H., Lee, S. et al. Effects of jam processing on anthocyanins and antioxidant capacities of Rubus coreanus Miquel berry. Food Sci Biotechnol 22, 1607–1612 (2013)
4. Kim D., Padilla-Zakour O., Jam Processing Effect on Phenolics and Antioxidant Capacity in Anthocyanin‐rich Fruits: Cherry, Plum, and Raspberry, Journal of Food Science
5. Juhaimi F., Ghafoor K., Effect of various food processing and handling methods on preservation of natural antioxidants in fruits and vegetables, Journal of Food Science and Technology -Mysore- 55(3) DOI: 10.1007/s13197-018-3370-0
6. Silayoi P., Speece M., Packaging and purchase decisions An exploratory study on the impact of involvement level and time pressure, British Food Journal Volume 106 Number 8 2004 pp. 607-628
7. Wyrwa J., Barska A., Packaging as a Source of Information About Food Products, Procedia Engineering, Volume 182, 2017, Pages 770-779
8. Grafika: https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2020/10/przetwory-kupowanie-740x958.png.webp
Kontakt: