Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jak...
Światowy Dzień Owoców i Warzyw – 16 październik – pod znakiem upowszechniania przepisu na zdrowe jedzenie i integracji wokół tej idei całego środowiska

Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. Wiemy, że są zdrowe, ale nie wiemy, że niezbędne w dużych ilościach w każdym posiłku. Upowszechnienie talerza* pełnego warzyw i owoców oraz integracja wokół tej idei całego środowiska, to najważniejsze dziś zadanie l...
Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłek

Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, rekomendują aby warzywa i owoce stanowiły dziś już połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest ta...
Borówka coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów

Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy p...
Wielki finał w niedzielę!

Trwa konkurs o tytuł "Najlepszych lodów borówkowych 2020". W finale spotyka się 8 najlpeszych lodziarni. Zakończenie finałowego głosowania 30 sierpnia 2020, godz. 21:00. Już dziś wspólnie zapraszamy na 2 września - Dzień Lodów Borówkowych.
Zapraszamy na Borówkobranie!

Trwa sezon zbiorów borówki. Jako branża zapraszamy na plantacje. Najbliższy termin to sierpień 22-23/08, kolejny we wrześniu 5-6/09. 
Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są pię...
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W sp...
OKO na MALINĘ

Zapraszamy na wyjątkową lekcję rysunku, wiedzy o malinach i trening uważności w jednym. Efekt współpracy Pracowni OKO z plantatorami malin.
Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią

Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepi...
Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jak...
Światowy Dzień Owoców i Warzyw – 16 październik – pod znakiem upowszechniania przepisu na zdrowe jedzenie i integracji wokół tej idei całego środowiska

Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. Wiemy, że są zdrowe, ale nie wiemy, że niezbędne w dużych ilościach w każdym posiłku. Upowszechnienie talerza* pełnego warzyw i owoców oraz integracja wokół tej idei całego środowiska, to najważniejsze dziś zadanie l...
Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłek

Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, rekomendują aby warzywa i owoce stanowiły dziś już połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest ta...
Borówka coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów

Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy p...
Wielki finał w niedzielę!

Trwa konkurs o tytuł "Najlepszych lodów borówkowych 2020". W finale spotyka się 8 najlpeszych lodziarni. Zakończenie finałowego głosowania 30 sierpnia 2020, godz. 21:00. Już dziś wspólnie zapraszamy na 2 września - Dzień Lodów Borówkowych.
Zapraszamy na Borówkobranie!

Trwa sezon zbiorów borówki. Jako branża zapraszamy na plantacje. Najbliższy termin to sierpień 22-23/08, kolejny we wrześniu 5-6/09. 
Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są pię...
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W sp...
OKO na MALINĘ

Zapraszamy na wyjątkową lekcję rysunku, wiedzy o malinach i trening uważności w jednym. Efekt współpracy Pracowni OKO z plantatorami malin.

Nie przegap tych historii

Poznaj najlepsze jagodowe marki
12
13
14
15
16
17
18
Używamy plików cookie do działania naszej strony internetowej, analizowania Twojego korzystania z naszych usług, zarządzania Twoimi preferencjami online i personalizowania treści reklamowych. Akceptując nasze pliki cookie, otrzymasz odpowiednie treści oraz funkcje mediów społecznościowych, spersonalizowane reklamy i ulepszony sposób przeglądania. Aby zarządzać swoimi wyborami, kliknij „Ustawienia plików cookie”. Pliki cookie niezbędne są do podstawowego funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być odrzucone. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce plików cookie.
Polityka plików cookies
Pliki cookie używane w witrynie są podzielone na kategorie. Poniżej możesz zapoznać się z każdą kategorią oraz zezwolić na niektóre lub wszystkie z nich lub je odrzucić, z wyjątkiem niezbędnych plików cookie, które są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności witryny. Jeśli wcześniej dozwolone kategorie zostaną wyłączone, wszystkie pliki cookie przypisane do tej kategorii zostaną usunięte z Twojej przeglądarki. Listę plików cookies przypisanych do poszczególnych kategorii oraz szczegółowe informacje na ich temat znajdziesz w zakładce „Polityka plików cookies".
Niezbędne pliki cookie
Niektóre pliki cookie są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności. Bez tych plików cookie witryna nie będzie działać prawidłowo. Są one domyślnie włączone i nie można ich wyłączyć.
Preferencje
Preferencyjne pliki cookie umożliwiają witrynie internetowej zapamiętywanie informacji w celu dostosowania wyglądu i zachowania witryny do potrzeb każdego użytkownika. Może to obejmować przechowywanie wybranej waluty, regionu, języka lub motywu kolorystycznego.
Analityczne pliki cookie
Analityczne pliki cookie pomagają nam ulepszać naszą witrynę internetową, gromadząc i raportując informacje na temat jej użytkowania.
Marketingowe pliki cookie
Marketingowe pliki cookie służą do śledzenia odwiedzających na stronach internetowych, aby umożliwić wydawcom wyświetlanie trafnych i angażujących reklam. Włączając marketingowe pliki cookie, wyrażasz zgodę na spersonalizowane reklamy na różnych platformach.