U progu sezonu poznamy ulubione i najbardziej wyczekiwane warzywa i owoce. Zaprezentujemy szanse i bariery wzrostu sprzedaży, w tym nadzieje pokładane w sezonowości. Przed nami najlepszy czas na budowę odporności i korektę nawyków. Pytanie: jak go wykorzystamy?
Z badań, które zaprezentujemy, wynika, że potencjał sezonowości osłabia całoroczna dostępność świeżych warzyw i owoców. Paradoks jest głębszy. Wielu konsumentów uważa, ze uniezależniło dietę od pór roku, czego dobrym przykładem jest liść sałaty i plasterek pomidora na kanapce przez cały rok. A to za mało - przypomnijmy - warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co spożywamy.
Agenda:
- Ulubione warzywa i owoce Polaków – wyniki sondażu wśród dorosłych Polaków.
- Analiza konsumpcji warzyw i owoców w 5 najważniejszych posiłkach.
- 9 barier i 9 czynników sprzyjających konsumpcji warzyw i owoców.
- Komentarze ekspertów KANTAR oraz KZGPOiW.
- Gość specjalny: Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny
- Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w kwietniu 2020 roku.
- Prezentacja Wskaźników „Wczoraj na talerzu” i Różnorodności Konsumpcji.
Wyniki skomentują przedstawiciele producentów warzyw, owoców i przetworów najczęściej spożywanych przez Polaków w kwietniu. Nagrania ekspertów zaoferujemy również w formie mp3:
- Urszula Krassowska – Dyrektor Public Division, Kantar Polska
- Agata Zadrożna - ekspert Kantar Polska
- Mirosław Maliszewski - prezes Zarządu Związku Sadowników RP, poseł na Sejm RP (mp3)
- dr Barbara Groele – Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (mp3)
- Agata Stępień, ekspert Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych (mp3)
- Łukasz Gwizdała, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (mp3)
- Aldona Radola, Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Aldona i Jarosław Radola (mp3)
- Dominika Kozarzewska, Fundacja Promocji Polskiej Borówki (mp3)
- Maciej Majewski - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie (mp3)
- Krzysztof Sak, Gospodarstwo Agronom Plants (mp3)
- Zbigniew Kacprzyk, Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw (mp3)
Zaprasza Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw i Kantar.
Po zakończeniu dostępny będzie komunikat oraz wspomniane mp3'ki.
#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPOiW #PolskaSmakuje #zostańWDomu
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Kontakt dla mediów: kuba.antoszewski@kantar.com
Kontakt dla branży: biuro@grupyogrodnicze.pl
Kontakt:
Dotychczasowe komunikaty prasowe: