Omówienie wyników badań:
- Proces zmiany sposobu odżywiania
- Czynniki wpływające na spożycie warzyw i owoców
- Czynniki determinujące sukces i porażkę
- Główne różnice w kontekście pokoleniowym
- Jak różne grupy konsumentów ułatwiają sobie proces zwiększania spożywanej ilości warzyw i owoców?
- Co utrudnia utrzymanie większej konsumpcji?
- Z czym przegrywają owoce i warzywa?
- Panel ekspertów*
- Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w styczniu 2020 roku
- Spotkanie zakończy prezentacja przykładu kompendium danych demograficznych przygotowanych przez Kantar dla 31 badanych gatunków warzyw i owoców.
Panel ekspertów:
- Monika Stromkie-Złomaniec dietetyk kliniczny
- dr Barbara Groele Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
- Paulina Kopeć Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa"
- Paweł Myziak wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP
- Witold Boguta Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Alicja Włodarczyk ekspert Kantar.
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę). Przeciętna wartość wskaźnika w ostatnim okresie wynosiła (grudzień) 46,3 pkt., czyli była na średnim poziomie.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Projekt realizowany jest we współpracy z agencją strategiczną INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Dotychczasowe komunikaty prasowe: