Lodowi rzemieślnicy wraz z plantatorami zapraszają do lodziarni w całej Polsce na święto lodów borówkowych. W ramach przygotowań rozstrzygnięto konkurs na „Najlepsze lody borówkowe 2019”. Po raz drugi z rzędu zwyciężył w nim Tomasz Szypuła, Mistrz Polski Branży Lodziarskiej i jego „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie oraz "Miś" w Raciborzu.
Mamy owoce najwyższej jakości. Sorbet borówkowy cieszy się wielką popularnością. Po raz kolejny zdobył pierwsze miejsce na konkursie dwóch branż. Mam nadzieję, że plantacja również na tym korzysta
- pytał nieco retorycznie Tomasz Szypuła, Mistrz Polski Branży Lodziarskiej, autor Najlepszych Lodów Borówkowych w roku 2018 i 2019
Borówka nabrała tempa
Rośnie świadomość lodożerców
Cała sztafeta lodów z owoców czerwonych i jej promocja są dobrym pomysłem. One zawsze cieszyły się popularnością, ale to co się dzieje wokół polskich superowoców uświadamia lodożerców. Ludzie to słyszą i przychodzą na lody zrobione z prawdziwych owoców. Dowiadują się, że owoce są świeżo zrywane, a lody produkowane tak naturalnie. To sprawia, że to nie są dla nich tylko lody. To więcej niż coś zimnego dla ochłody. Są to dla nich lody, które mają wartość. I to da się odczuć. Rośnie świadomość i rośnie sprzedaż. Lodów z owoców jagodowych robimy coraz więcej.
– komentuje Tomasz Szypuła, lodziarski Mistrz Polski.
Pasja i jakość
- To lody robione z serca. Dziś naszą borówkę nazwaliśmy Baborówką i bardzo ją sobie cenimy. Jesteśmy dumni z naszej lodziarni. To rodzinna tradycja, która cały czas się rozwija. Cały czas tworzy nowe smaki, szuka inspiracji. A superfood to coś czego ludzie bardzo potrzebują. W tych lodach borówkowych jest więc i sukces borówki i pasja. To połączenie dało nam sukces
– komentują Żaneta i Dawid z Raciborza.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.