Lodowi rzemieślnicy wraz z plantatorami zapraszają do lodziarni w całej Polsce na święto lodów borówkowych. W ramach przygotowań rozstrzygnięto konkurs na „Najlepsze lody borówkowe 2019”. Po raz drugi z rzędu zwyciężył w nim Tomasz Szypuła, Mistrz Polski Branży Lodziarskiej i jego „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie koło Raciborza.
Mamy owoce najwyższej jakości. Sorbet borówkowy cieszy się wielką popularnością. Po raz kolejny zdobył pierwsze miejsce na konkursie dwóch branż. Mam nadzieję, że plantacja również na tym korzysta
- pytał nieco retorycznie Tomasz Szypuła, Mistrz Polski Branży Lodziarskiej, autor Najlepszych Lodów Borówkowych w roku 2018 i 2019
Borówka nabrała tempa
Rośnie świadomość lodożerców
Cała sztafeta lodów z owoców czerwonych i jej promocja są dobrym pomysłem. One zawsze cieszyły się popularnością, ale to co się dzieje wokół polskich superowoców uświadamia lodożerców. Ludzie to słyszą i przychodzą na lody zrobione z prawdziwych owoców. Dowiadują się, że owoce są świeżo zrywane, a lody produkowane tak naturalnie. To sprawia, że to nie są dla nich tylko lody. To więcej niż coś zimnego dla ochłody. Są to dla nich lody, które mają wartość. I to da się odczuć. Rośnie świadomość i rośnie sprzedaż. Lodów z owoców jagodowych robimy coraz więcej.
– komentuje Tomasz Szypuła, lodziarski Mistrz Polski.
Pasja i jakość
- To lody robione z serca. Dziś naszą borówkę nazwaliśmy Baborówką i bardzo ją sobie cenimy. Jesteśmy dumni z naszej lodziarni. To rodzinna tradycja, która cały czas się rozwija. Cały czas tworzy nowe smaki, szuka inspiracji. A superfood to coś czego ludzie bardzo potrzebują. W tych lodach borówkowych jest więc i sukces borówki i pasja. To połączenie dało nam sukces
– komentują Żaneta i Dawid z Raciborza.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.