Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy polecają współpracę z plantatorami. Korzystają z wiedzy o odmianach, dzięki czemu tworzą znakomite lody i prawdziwy boom na lodowe rzemiosło. Coraz więcej ludzi je lody dla czystej przyjemności i robi to przez cały rok.
Szczegółowe wyniki dostępne są na stornie PolskieSuperowoce.pl
Lodziarnia rośnie dzięki sukcesom
Jakość lodów trzeba tłumaczyć
Borówka jest coraz popularniejsza
Polecam współpracę z lokalnymi plantatorami czy sadownikami. To są zwykle krótkie sezonowe akcje, ale to pozwala oferować jakość i robić coś innego. Dzieląc się informacjami możemy wykorzystać to co mamy. A mamy do wykorzystania wielkie bogactwo owocowych smaków. A ludzie chcą jeść lody dla czystej przyjemności ich smakowania.
mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.