Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy polecają współpracę z plantatorami. Korzystają z wiedzy o odmianach, dzięki czemu tworzą znakomite lody i prawdziwy boom na lodowe rzemiosło. Coraz więcej ludzi je lody dla czystej przyjemności i robi to przez cały rok.
![POLSKA001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/233644/large-d76b4b9d872b24348c1867d8019d65d4.png)
Szczegółowe wyniki dostępne są na stornie PolskieSuperowoce.pl
Lodziarnia rośnie dzięki sukcesom
![DZIEŃ POLSKIEJ BORÓWKI 2020 (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/233729/original-aa0cfacb789091438f653fe7c8ef6a0a.jpg)
Jakość lodów trzeba tłumaczyć
Borówka jest coraz popularniejsza
Polecam współpracę z lokalnymi plantatorami czy sadownikami. To są zwykle krótkie sezonowe akcje, ale to pozwala oferować jakość i robić coś innego. Dzieląc się informacjami możemy wykorzystać to co mamy. A mamy do wykorzystania wielkie bogactwo owocowych smaków. A ludzie chcą jeść lody dla czystej przyjemności ich smakowania.
mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
![polska smakuje_pasek.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/229669/large-a13c32ad994dd6047a53a3547d1f03a2.jpg)