Zapraszamy na analizę 12 fal monitoringu konsumpcji i premierową prezentację badań sezonu 2023. Poznamy popularność gatunków i przetworów, postrzegane korzyści ze spożywania, stan wiedzy na temat zalecanego spożycia oraz powody niejedzenia owoców i warzyw. Wśród rekomendacji m.in. zalecenia żywieniowe na zimę. Wśród zapowiedzi Światowy Dzień Raka 4/02 oraz tematy kolejnych dyskusji, na których podsumowywać będziemy 2023 rok i planować sezon 2024.
Spotkanie prasowe: 25 stycznia 2024, godz. 10:00-11:15
(ostatni czwartek miesiąca)
Miejsce: ulica Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców grudnia i całego 2023 roku - podsumowanie 12 miesiącu monitoringu konsumpcji - Maciej Dolata, INSPIRE smarter branding. Wyniki za grudzień są dostępne na WczorajNaTalerzu.pl
- Badania sezonu 2023 - raport Kantar Polska i Core Team, część 1/3 - Magdalena Stefaniak, ekspert Kantar Polska. W prezentacji m.in. odpowiedzi na pytania o:
- Częstotliwość jedzenia owoców i warzyw w sezonie 2023.
- Rodzaje jedzonych przetworów z owoców i warzyw.
- Korzyści ze spożywania owoców i warzyw.
- Wiedza na temat zalecanego spożycia warzyw i owoców.
- Powody niejedzenia owoców i osobno niejedzenia warzyw.
- Spożywanie owoców i warzywa w posiłkach.
- Dyskusja o tym jak kształtować nawyki żywieniowe i zwiększać konsumpcję, w kontekście prezentowanych wyników badań, w szczególności skali niewiedzy na temat zalecanej ilości warzyw i owoców w naszych posiłkach? Zgodnie z zaleceniami odżywia się mniej niż 20% Polaków, ale ponad 50% uważa, że je ich wystarczająco dużo.
- Rekomendacje żywieniowe na sezon zimowy wizualizowane talerzem żywieniowym - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk, ekspert Core Team, Z kaloriami na pieńku
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Bartłomiej Milczarek - plantator, właściciel Plantacji Leśna Blueberry Farm, prezes Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki - StowarzyszenieBorowkowe.pl
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
Światowy Dzień Raka już 4 lutego
4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Raka / World Cancer Day. Angielską nazwę tego wydarzenia często niefortunnie tłumaczy się jako Dzień Walki z Rakiem. Coraz częstsze jest pytanie: czy pokazywać raka w je wojennej retoryce? O kimś, kto zachorował na raka, mówić, że „toczy wojnę”, że „nierówną walkę z chorobą”, że ją „wygrał”, lub „przegrał”.
Portal onkologiczny ZwrotnikRaka.pl przekonuje, że nakłanianie do walki może wpędzać pacjentów w poczucie winy i pogłębiać depresję. Kiedy choroba postępuje, a leczenie nie przynosi oczekiwanych efektów, chorzy czują się strasznie. Sądzą, że zawiedli swoich bliskich i lekarza.
Rak to nie gra, w której się wygrywa lub przegrywa. To etap życia, który się pojawia, który się przechodzi. Określenie, że ktoś „przegrał” ma w sobie coś okrutnego: grał, starał się, walczył, wierzył, miał nadzieję, ale jednak przegrał – znaczy umarł, jest przegrany. To do nas przemawia.
Celem wielu podejmowanych w tych dniach działań edukacyjnych będzie wzrost świadomości czynników ryzyka i roli odżywiania. Producenci z zaangażowaniem wspierają tego typu inicjatywy. Jednym z miejsc gdzie będzie mówiło się o „połowie talerza” będą ogrodnicze social media.
_
Zapowiedz i zaproszenie na kolejne śniadania czwartkowe - spotkania, na których podsumowywać będziemy 2023 rok:
Luty, czwartek 29/02
- Badania sezonu 2023 - raport Kantar i Core Team, część 2/3. Analiza wskaźników konsumpcji owoców i warzyw w 2023 r. Owoce i warzywa sezonowe spożywane poza sezonem. Ulubione owoce i warzywa - prezentacja Kantar Polska
- Wiedza na temat ilości warzyw i owoców jaką powinniśmy jeść jest achillesową piętą edukacji żywieniowej. Zapytamy więc Polaków, w jakich chorobach i przy jakich problemach zdrowotnych, sądzą, że pomogłaby zmiana odżywiania polegająca na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców? - prezentacja wyników specjalnego sondażu Kantar
- Dyskusja o tym jak kształtować nawyki żywieniowe: jakie wyzwania i mity związane z konsumpcją owoców i warzyw należy zbadać i nagłośnić?
Marzec, czwartek 28/03
- Badania sezonu 2023 - raport Kantar i Core Team, część 3/3. Forma spożywania owoców i warzyw. Sezonowe owoce i warzywa, na które czeka.
- Zakładamy, że nadwaga i otyłość będą istotnym wyborem w ww. badaniu chorób i problemów zdrowotnych zależnych od jakości odżywiania. Zapytamy więc Polaków: czy jeśli zależałoby im na zmniejszeniu lub utrzymaniu swojej wagi, to czy aby osiągnąć swój cel, zwiększyliby ilości warzyw i owoców w codziennych posiłkach?
- Dyskusja na temat roli dietetyki i medycyny kulinarnej w systemie wsparcia edukacji żywieniowej w Polsce?
- Plany zaangażowania producentów w obszarze edukacji żywieniowej w 2024 rok - zespół ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka ogrodniczy Core Team
- Zaproszenie na obchody Światowego Dnia Zdrowia - 4/04. Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM. Partnerem wydarzenia będą producenci owoców i warzyw.
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do zimowych rekomendacji żywieniowych, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt: