Zapraszamy by śledzić trend rosnącej konsumpcji owoców i warzyw. Kilkanaście gatunków w ostatnich miesiącach notowało historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców „dużo” i „bardzo dużo”. Rekordowe 19% Polaków odżywiało się w sierpniu w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków - warzywa i owoce stanowiły minimum połowę tego, co jedli w każdym posiłku. Będą rekomendacje na rozpoczynającą się jesień i na Światowy Dzień Serca (29/09). Wśród produktowych bohaterów minikiwi, aronia i przetwory nominowane w konkursie Złote Innowacje FMCG & Retail 2023.
Śniadanie prasowe: 28 września 2023, godz. 10:00-11:15
(ostatni czwartek miesiąca)
Miejsce: ul. Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Konsumpcja wyrobów alkoholowych z polskich owoców? Jakie wina i nalewki są najpopularniejsze? - premiera wyników badania Kantar Polska
- Monitoring konsumpcji warzyw i owoców we wrześniu oraz prezentacja wskaźnika konsumpcji WczorajNaTalerzu.pl
- Szkoła ziemniaka (link) i paszportyzacja polskiej żywności na przykładzie polskiego ziemniaka - wyniki projektu i perspektywy. Więcej informacji na stronie: potatopoland.com/paszportyzacja-zywnosci
- Minikiwi - odporność jesienią - prezentacja (link)
- Smaki jesieni – kompleksowe rekomendacje z okazji rozpoczęcia tej pory roku - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku
- Aronia superowoc – najnowsze badania i krótka historia odkrywania właściwości aronii – prof. n. farm. Iwona Wawer
- Naturalny sposób na nadciśnienie - przypomnienie. Komunikat z okazji Światowego Dnia Serca (29/09) dostępny jest tutaj
- Narodowy Dzień Sportu 17/09 – podsumowanie
- Złote Innowacje FMCG & Retail 2023 - prezentacja nominacji w kategorii Polskie superowoce (link)
- Aronia Innovation Conference 2023 17/10 - szczegóły programu i zaproszenie
- Berry Fest 2024 3/10 - szczegóły programu i zaproszenie na II edycję konkursu (link)
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- prof. n. farm. Iwona Wawer - wieloletni kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym WUM, ekspert w obszarze dietetycznego wsparcia odporności oraz diety dla seniorów
- Maciej Witkowski - Sekretarz Generalny Polskiej Federacji Ziemniaka FederacjaZiemniaka.pl
- Paweł Eggert - plantator, przetwórca, szkółkarz, hodowca, współtwórca pierwszej zarejestrowanej w Polsce odmiany aronii „Nero Eggert”. Więcej na Aronia Eggert
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, członek CORE TEAM zespołów ds. upowszechnienia w branży idei produkcji zrównoważonej oraz koncepcji zadaniowania badań i współpracy z nauką.
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, członek CORE TEAM, zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu.
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Prywatnie miłośniczka podróży, tańca i kuchni śródziemnomorskiej. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznany przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka premierowej książki i m.in. prezentowanej już u nas "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do rekomendacji żywieniowych na jesień i na Światowy Dzień Serca 29/09, temat wzrostu konsumpcji, spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają KZGPOiW, CORE TEAM sektora ogrodniczego i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: