Kluczem do sukcesu jest rozumienie roli warzyw i owoców. Nie są one urozmaiceniem. Powinny stanowić połowę tego co jemy. Skala wyzwań jest olbrzymia. Producenci warzyw i owoców wspierają wysiłki diabetologów, dietetyków i edukatorów
mówi Witold Boguta z Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Warto zacząć od najmłodszych lat. Dzieci będą jadły warzywa i owoce jeżeli będą jedli je rodzice. Przykład musi iść z góry. To rola szkół, nauczycieli, także naszych studentów. Płynie od nas wspólny apel: doceńmy nasze warzywa i owoce. Wszyscy bądźmy dobrym wzorem do naśladowania
zachęca dr inż. Beata Sińska z Zakładu Żywienia Człowieka WUM.
Oto pełne rekomendacje żywieniowe przygotowane przez Monikę Stromkie-Złomaniec, dietetyczkę kliniczną, absolwentkę i wykładowcę Zakładu Żywienia Człowieka - Recepta dla diabetyka od dietetyka
Warzywa i owoce wspierają gospodarkę węglowodanową
Więcej o trendach w materiale Rośnie konsumpcja owoców i warzyw (PAP).
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Więcej o sposobie wizualizacji zaleceń żywieniowych opracowanym w ramach Narodowego Programu Zdrowia przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH w materiale Talerz* szansą na wzrost konsumpcji warzyw i owoców.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.