Jeżyny w lecie jadło 9,1 mln Polaków. To o 27% i 2 mln więcej konsumentów niż w lecie 2022 roku. To najwyższy wyniki w historii realizowanego od 4 lat comiesięcznego monitoringu konsumpcji i największy wzrost wśród wszystkich gatunków owoców.
Monitoring konsumpcji zleca Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Badania przeprowadziła firma Kantar w ramach projektu CORE TEAM. Badania finansowane są z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków i ich przetworów. Szczegółowe dane dla kilkudziesięciu gatunków dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Rosnąca konsumpcja
Najbardziej pożądany owoc
Wzrost liczby konsumentów owoców "lato do lata"
W przypadku czarnej porzeczki i jej przetworów wzrost wyniósł 63%, ilość konsumentów wzrosła z 5,2 do 8,4 mln. Wzrost ilości konsumentów aronii i jej przetworów od 2020 roku wyniósł 46%.
Porównywalnie zyskały tylko śliwki i borówki. W ciągu 3 lat odpowiednio - 4,2 oraz 3,6 mln konsumentów. Borówki w sierpniu 2023 roku jadło ponad 18 mln Polaków.
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kamp. „Czas na polskie superowoce! Edycja V".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.