Symbol zdrowia – poznaj właściwości jeżyn
1. Bogate źródło witaminy C
Wystarczy jedna szklanka surowych owoców jeżyny, by zaspokoić blisko połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. |
2. Wysoka zawartość błonnika
3. Dobre źródło witaminy K
4. Wysoka zawartość manganu
Właściwości prozdrowotne jeżyn
Dla zdrowia jamy ustnej
Polecane dla osób z chorobą nowotworową
Działanie dietoprofilaktyczne
Wartości odżywcze w jeżynach: witaminowa czarna bomba
Wartość odżywcza w 100 gramach owoców:
|
Źródło: usda.gov
Uprawa jeżyn
Popularne odmiany jeżyn
Podsumowanie
Źródło: Dietetycy.org.pl
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kompendium informacji o walorach polskich superowoców [tutaj]
Kontakt:
Przypisy:
1. Courtney Alexander, Berries as symbols and in folklore, University of Cornell, cornell.edu
2. Nile, S. H., & Park, S. W. (2014). Edible berries: Bioactive components and their effect on human health. Nutrition, 30(2), 134-144.
3. Moores, J. (2013). Vitamin C: a wound healing perspective. British journal of community nursing, 18(Sup12), S6-S11.
4. Zhang S, Hunter DJ, Forman MR, Rosner BA, Speizer FE, Colditz GA, et al. Dietary carotenoids and vitamins A, C, and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst 1999;91:547-56.
5. Kushi LH, Fee RM, Sellers TA, Zheng W, Folsom AR. Intake of vitamins A, C, and E and postmenopausal breast cancer. The Iowa Women’s Health Study. Am J Epidemiol 1996;144:165-74.
6. Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for preventing gastrointestinal cancers. Cochrane Database Syst Rev 2008;(3):CD004183
7. Fuller, S., Beck, E., Salman, H., & Tapsell, L. (2016). New horizons for the study of dietary fiber and health: a review. Plant foods for human nutrition, 71(1), 1-12.
8. Threapleton, D. E., Greenwood, D. C., Evans, C. E., Cleghorn, C. L., Nykjaer, C., Woodhead, C., … & Burley, V. J. (2013). Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. Bmj, 347, f6879.
9. Bügel, S. (2008). Vitamin K and bone health in adult humans. Vitamins & Hormones, 78, 393-416.
10. Wood, R. J. (2009). Manganese and birth outcome. Nutrition reviews, 67(7), 416-420.
11. Grant, E. C. (2004). Epilepsy and manganese. The Lancet, 363(9408), 572.
12. O’Neal, S. L., & Zheng, W. (2015). Manganese toxicity upon overexposure: a decade in review. Current environmental health reports, 2(3), 315-328.
13. Miller, M. G., & Shukitt-Hale, B. (2012). Berry fruit enhances beneficial signaling in the brain. Journal of agricultural and food chemistry, 60(23), 5709-5715.
14. González, O. A., Escamilla, C., Danaher, R. J., Dai, J., Ebersole, J. L., Mumper, R. J., & Miller, C. S. (2013). Antibacterial effects of blackberry extract target periodontopathogens. Journal of periodontal research, 48(1), 80-86.
15. https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy/chemotherapy-side-effects.html
16. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy/side-effects
17. Olas, B. (2018). Berry phenolic antioxidants–implications for human health?. Frontiers in pharmacology, 9, 78.
18. Baby, B., Antony, P., & Vijayan, R. (2018). Antioxidant and anticancer properties of berries. Critical reviews in food science and nutrition, 58(15), 2491-2507.
19. Wessner, B., Strasser, E. M., Koitz, N., Schmuckenschlager, C., Unger-Manhart, N., & Roth, E. (2007). Green tea polyphenol administration partly ameliorates chemotherapy-induced side effects in the small intestine of mice. The Journal of nutrition, 137(3), 634-640.