Nasza aronia ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich roślin znanych człowiekowi. Na całym świcie nie ma rośliny, która ma więcej bioflawonoidów i antocjanów. Jest to owoc, który może znacznie zmniejszyć zużywanie tabletek, pigułek czy suplementów diety. Spożywając aronię organizm zwalcza dużo łatwiej wszelkie choroby. Szybciej wyrzuca z organizmu wolne rodniki, które nam szkodzą i osłabiają siłę obronną organizmu
- mówi Piotr Eggert, szkółkarz, który 45 lat temu zaczął interesować się aronią nad jej właściwościami.
Jak trwoga to aronia
Jako społeczeństwo łatwo tracimy motywację. Znika trwoga to potrafimy zauroczyć się reklamą i zapominamy o tym co w pełni naturalne. Czy tym razem będzie inaczej? Czy upowszechnimy przysłowiową filiżankę owoców jagodowych w codziennej diecie rodaków?
– pyta Piotr Eggert.
Aronia to polski czarny skarb
Dziś Światowy Dzień Serca - 29 września
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kamp. „Czas na polskie superowoce! Edycja V”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kompendium informacji o walorach polskich superowoców [tutaj]