Cudze chwalicie, swego nie znacie! Warto wiedzieć, że pod względem zawartości polifenoli, a więc bioaktywnych związków mających liczne, udowodnione walory prozdrowotne, aronia dosłownie bije na głowę nie tylko inne owoce oraz warzywa, lecz także m.in. zieloną herbatę, imbir czy czerwone wino. To właśnie dlatego już od wielu lat polskie przetwory z aronii kupują na potęgę np. Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy.
Aronia: długa lista potencjalnych korzyści dla zdrowia
Liczne badania potwierdzają, że wzbogacanie diety w polifenole, których dobrym i naturalnym źródłem jest aronia, chroni przed miażdżycą, zawałem serca, udarem mózgu oraz spowalnia starzenie się organizmu. Związki te nie tylko chronią organizm przed licznymi chorobami, ale także łagodzą ich skutki
czytamy w eksperckim artykule opublikowanym na łamach fachowego czasopisma „Medycyna Rodzinna".
Aronia – nie tylko dla koneserów
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- Journal of Medicinal Food: „Aronia plants: a review of traditional use, biological activities and perspectives for modern medicine” - link
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Aronia – cierpka jagoda na zdrowie” - link
- Postępy Fitoterapii: „Ekologia, skład chemiczny, działanie prozdrowotne oraz badania biotechnologiczne aronii czarnoowocowej, aronii czerwonej i aronii śliwolistnej” - link
- Wykład prof. Iwony Wawer pt. „Aronia – polski czarny skarb” - link
- Medycyna Rodzinna: „Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii” - link
- European Journal of Clinical Nutrition: „Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database” - link
- Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii: „Aronia… Na zdrowie! Najkrótsza droga z krzewu na stół” - link
- Kompendium wiedzy na temat aronii ze strony kampanii informacyjno-edukacyjnej „Czas na polskie superowoce” - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej zdjęć jagody kamczackiej do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
- Owoce jagodowe a odporność planowana publikacja 8/2021
- Co warto wiedzieć o minikiwi planowana publikacja 9/2021
- Owoce jagodowe a cukrzyca planowana publikacja 10/2021