Korzyści z jedzenia minikiwi
1. Wspomaga trawienie
2. Chroni przed miażdżycą
3. Uwrażliwia tkanki na insulinę
4. Działa przeciwzapalnie
Te owoce powinniśmy jeść tak samo jak kiwi, czyli jak są miękkie. Twarde owoce są niedojrzałe i są niesmaczne. Dopiero, gdy zmiękną są wspaniałe w smaku i aromatyczne. Owoc dojrzały jest miękki i po przekrojeniu wygląda dokładnie jak kiwi.Takie małe owoce możemy na raz zjeść, w całości, podobnie jak borówkę wysoką, malinę czy agrest. Ten owoc musi być jednak miękki. To zasadnicza różnica pomiędzy minikiwi, a innymi owcami jagodowymi, które zbieramy całkowicie dojrzałe. Te owoce zbiera się nie do końca dojrzałe. One dojrzewają i pełnię smaku osiągają dopiero jak są miękkie. I takie owoce powinniśmy jeść.
#minikiwi #babykiwi #actinidia
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce
Więcej infografik na temat minikiwi w zakładce PressKit/minikiwi
Bibliografia:
Takata, J., Miyake, N., Saiki, Y. et al. Chemopreventive effects and anti-tumorigenic mechanisms of Actinidia arguta, known as sarunashi in Japan toward 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK)- induced lung tumorigenesis in a/J mouse. Genes and Environ 44, 26 (2022). https://doi.org/10.1186/s41021-022-00255-0
Leontowicz M, Leontowicz H, Jesion I, Bielecki W, Najman K, Latocha P, , Gorinstein S. Actinidia arguta supplementation protects aorta and liver in rats with induced hypercholesterolemia. Nutrition Research 36, 11 (2016); 1231-1242. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2016.09.010
Latocha P, Krupa T, Wołosiak R, Worobiej E, Wilczak J. Antioxidant activity and chemical difference in fruit of different Actinidia sp. Int J Food Sci Nutr 2010; 61:381–94
Leontowicz H, Leontowicz M, Latocha P, Jesion I, Park Y-S, Katrich E, et al. Bioactivity and nutritional properties of hardy kiwi fruit Actinidia arguta in comparison with Actinidia deliciosa ‘Hayward’ and Actinidia eriantha ‘Bidan. Food Chem 2016; 196:281–91
Latocha P, Łata B, Stasiak A. Phenolics, ascorbate and the antioxidant potential of kiwiberry vs. common kiwifruit: the effect of cultivar and tissue type. J Funct Foods 2015;19: 155–63
Publikację sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! V edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: