![_.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584007/large-cd60a96b6d6eb035049a282ac5d50934.png)
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584123/large-543f728be15be3c5d11972dd39ff296f.jpg)
Korzyści z jedzenia minikiwi
1. Wspomaga trawienie
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (8).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584112/large-b7423b56e4bca3f3f5208c8eea5f3dc1.jpg)
2. Chroni przed miażdżycą
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584114/large-aff28dd7fb24087dd2c29d5e44e20f55.jpg)
3. Uwrażliwia tkanki na insulinę
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584117/large-5ea088b2f2e6c1f190a32babb1c74ef9.jpg)
4. Działa przeciwzapalnie
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584122/large-8f27d6b16830ba46b9448cd832a9e351.jpg)
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584125/large-47d826ef5927224b37a99107e25ebfe4.jpg)
Te owoce powinniśmy jeść tak samo jak kiwi, czyli jak są miękkie. Twarde owoce są niedojrzałe i są niesmaczne. Dopiero, gdy zmiękną są wspaniałe w smaku i aromatyczne. Owoc dojrzały jest miękki i po przekrojeniu wygląda dokładnie jak kiwi.Takie małe owoce możemy na raz zjeść, w całości, podobnie jak borówkę wysoką, malinę czy agrest. Ten owoc musi być jednak miękki. To zasadnicza różnica pomiędzy minikiwi, a innymi owcami jagodowymi, które zbieramy całkowicie dojrzałe. Te owoce zbiera się nie do końca dojrzałe. One dojrzewają i pełnię smaku osiągają dopiero jak są miękkie. I takie owoce powinniśmy jeść.
![SUPEROWOCE Minikiwi_ (7).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584120/large-4634b418438f033f9b9765983ff7ef56.jpg)
#minikiwi #babykiwi #actinidia
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce
![Koniec_.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/584014/large-a70937c6fd0d4ae8f5fe30f64aaad515.jpg)
Więcej infografik na temat minikiwi w zakładce PressKit/minikiwi
Bibliografia:
Takata, J., Miyake, N., Saiki, Y. et al. Chemopreventive effects and anti-tumorigenic mechanisms of Actinidia arguta, known as sarunashi in Japan toward 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK)- induced lung tumorigenesis in a/J mouse. Genes and Environ 44, 26 (2022). https://doi.org/10.1186/s41021-022-00255-0
Leontowicz M, Leontowicz H, Jesion I, Bielecki W, Najman K, Latocha P, , Gorinstein S. Actinidia arguta supplementation protects aorta and liver in rats with induced hypercholesterolemia. Nutrition Research 36, 11 (2016); 1231-1242. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2016.09.010
Latocha P, Krupa T, Wołosiak R, Worobiej E, Wilczak J. Antioxidant activity and chemical difference in fruit of different Actinidia sp. Int J Food Sci Nutr 2010; 61:381–94
Leontowicz H, Leontowicz M, Latocha P, Jesion I, Park Y-S, Katrich E, et al. Bioactivity and nutritional properties of hardy kiwi fruit Actinidia arguta in comparison with Actinidia deliciosa ‘Hayward’ and Actinidia eriantha ‘Bidan. Food Chem 2016; 196:281–91
Latocha P, Łata B, Stasiak A. Phenolics, ascorbate and the antioxidant potential of kiwiberry vs. common kiwifruit: the effect of cultivar and tissue type. J Funct Foods 2015;19: 155–63
Publikację sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! V edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: