Jeżyny w sierpniu jadło 9,1 mln Polaków. To o 27% i 2 mln więcej konsumentów niż w sierpniu 2022 roku. To najwyższy wyniki w historii realizowanego od 4 lat comiesięcznego monitoringu konsumpcji i największy wzrost wśród wszystkich gatunków owoców.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Rosnąca konsumpcja
![KANATR Sierpień 2023 Jeżyny (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582457/large-68933c0115836eec79681af55891cb54.png)
Najbardziej pożądany owoc
Wzrost liczby konsumentów owoców "sierpień do sierpnia"
![KANATR Sierpień_2023 (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/581462/large-7a8381d611d74381518fb8b8d7ac8f8b.jpg)
![KANATR Sierpień_2023 (4).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/581461/large-a8fb36ef933a54fc38e7350d37ab9eee.jpg)
![KANATR Sierpień_2023 (19).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/580765/large-b2dd8fd3f15951ef25b2252030c3db96.jpg)
W przypadku czarnej porzeczki i jej przetworów wzrost wyniósł 63%, ilość konsumentów wzrosła z 5,2 do 8,4 mln. Wzrost ilości konsumentów aronii i jej przetworów od 2020 roku wyniósł 46%.
![KANATR Sierpień 2023 Czarna pożeczka (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582464/large-2b97505ed65da9c9071a91d298ae7b66.jpg)
Porównywalnie zyskały tylko śliwki i borówki. W ciągu 3 lat odpowiednio - 4,2 oraz 3,6 mln konsumentów. Borówki w sierpniu 2023 roku jadło ponad 18 mln Polaków.
![KANATR Sierpień 2023 Jeżyny (6).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/582463/large-bc2ac396663a92f4e52c3770bf4291e2.jpg)
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kamp. „Czas na polskie superowoce! Edycja V".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.