Najpopularniejszymi gatunkami kwietnia są truskawki i borówki. W porównaniu do marca ich spożycie wzrosło. W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest znacznie wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek, przetworów z czarnej porzeczki i malin. W porównaniu do kwietnia 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wynosi aż 63%. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt jest realizowany przez Kantar Public we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Konsumpcja owoców jagodowych w kwietniu
![2023_kwiecień_badania_1920x1080-05.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/539026/large-83d6a9acdf0db69d07e7ad2bbd3fbb97.jpg)
Wzrost liczby konsumentów owoców w kwietniu
![KANTAR Kwiecień 2023 r. (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/539142/large-66789818d3ce2d3257a816fbd66eb381.jpg)
![2023_kwiecień_dodatkowe-04.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/539027/large-ce3ceb252db1b6fb9eb8c8ec4f143adc.jpg)
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 14-19 kwietnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.