Wyniki badań percepcji słowa "dieta"
- Tylko 41% Polaków kojarzą dietę ze sposobem odżywiania.
- Najczęściej wymienianymi cechami charakterystycznymi diety są: małe porcje posiłków (35%), samodyscyplina (31%), konieczność rezygnacji (ze słodyczy, kawy, alkoholu, w sumie 27%), ścisłe przestrzeganie narzuconych zasad (25%), spożywanie 5 regularnych posiłków dziennie (26%) oraz odchudzanie się, uczucie głodu lub głodówka (25%).
- Co czwarty wskazuje na spożywanie większej ilości warzyw i owoców (27%)
- 9% badanych dieta kojarzy się z pracochłonnym gotowaniem (9%), zakupem drogich i wyszukanych produktów spożywczych (9%) oraz - co dość znamienne - złym humorem i mniejszą chęcią do życia (8%)
- Na podobnym poziomie są skojarzenia ze smacznymi posiłkami (9%).
- Tylko według 5% Polaków za słowem "dieta" kryje się dobry humor i większa chęć do życia.
- Zachęcam gorąco do tego, aby wziąć pod lupę termin dieta i pomyśleć jak na co dzień możemy ulepszyć swój jadłospis małymi krokami, nie wymagającymi wiele czasu i poświęcenia, ale przede wszystkim mając na względzie zdrowie swoje i swoich bliskich - zachęca Milena Nosek, dietetyk kliniczny.
Skuteczne zmiany metoda małych kroków
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: