Wśród najpopularniejszych gatunków marca Kantar wymienia cebule, pomidory i seler. W porównaniu do marca 2022 roku tylko spożycie cebuli i marchwi utrzymało się na tym samym poziomie. Najbardziej zmniejszyła się konsumpcja papryki i buraków, spadek ilości konsumentów w skali roku wyniósł 19%. Tym bardziej czekamy na pierwsze polskie nowalijki. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne. Wraz z Kantar Public, sektor publikuje je na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja warzyw w marcu
w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 88% Polaków.
![2023_marzec_badania_1920x1080-06.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/529777/large-c4b1bcdd85271d578f7e4dbfb4ef81bb.jpg)
Wzrost liczby konsumentów "marzec do marca"
![KANTAR Konsumpcja warzyw (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/530225/large-155772b8d61c5bce8ae78b04fb94e415.jpg)
![KANTAR Konsumpcja warzyw (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/530227/large-661d590a48f0b87e7b70d3f864c68e1b.jpg)
W porównaniu do marca 2021 roku wzrosło spożycie kalafiora (o 1%). Ilość konsumentów brokułów otrzymała się na tym samym poziomie.
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 17-22 marca 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.