Data konferencji: 30 marca 2023, godz. 10:00-11:00
(chodzi zawsze o ostatni czwartek)
Miejsce konferencji: Piękna 24/26, 00-549 Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
- Badanie percepcji „diety śródziemnomorskiej” - premiera wyników, które omówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public
- Najpopularniejsze warzywa i owoce marca - monitoringu konsumpcji - Tomasz Roszkowski, Kantar Public. Wyniki będą dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Wiosna - czas kiedy znacząco poszerzy się asortyment sezonowych warzyw i owoców, rekomendacje żywieniowe i premiera infografiki - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu, Z kaloriami na pieńku
- Sezon na nowalijki i pomidory 🍅 Warzywa wspomagające w chorobach układu krążenia - Moc polskich warzyw
- Plan prezentacji owoców jagodowych w sezonie 2023 - Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, w ramach projektu Czas na polskie superowoce!
- Agata Lewandowska o tym, że jest wyjście z zaklętego kręgu diet i porażek. Wymaga ono zupełnie innego spojrzenia na to, co jemy i dlaczego podejmujemy takie, a nie inne decyzje żywieniowe. Promocja książki Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta dzięki, której „przestaniemy być niewolnikami jedzenia i narzucanego nam stylu życia. O tym, jak można w pełnej wolności, bazując na tym, co lubimy, odżywiać się zdrowo i osiągać cele, które przed sobą stawimy”.
- Debata ekspertów: percepcja słowa „dieta” i konsekwencje jej wzmacniania w codziennej edukacji żywieniowej. Uczestniczki debaty: Agata Lewandowska, Marta Trząsalska, Magdalena Czyrynda-Koleda, Monika Stromkie-Złomaniec. Inspiracja: fragment książki „Możesz jeść normalnie! Wystarczająco dobra dieta” Agaty Lewandowskiej: Dieta to nie jest odchudzanie. Dieta to element stylu życia, który ma gigantyczny wpływ na nasze zdrowie. Dieta to instrukcja poukładania sobie tego wszystkiego w głowie.
Całe życie na diecie
Osoby przychodzące do gabinetów dietetycznych w dużym uproszczeniu dzielą się na 3 grupy: * takie, które chcą schudnąć (ewentualnie przytyć) * takie, które potrzebują pomocy przy ułożeniu diety w jakiejś chorobie lub specyficznej sytuacji (np. ciąża, laktacja, intensywne treningi) * takie, które chcą się nauczyć zdrowo jeść. Od wielu lat marzeniem większości dietetyków jest, aby tych ostatnich było więcej
fragment książki "Możesz jeść normalnie!" Agaty Lewandowskiej
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- Agata Lewandowska - absolwentka dietetyki na WUM i SGGW oraz psychodietetyki na SWPS. Autorka 20 publikacji książkowych oraz licznych artykułów, w których promuje normalność w diecie - zdrowe żywienie bez udziwnień i na miarę indywidualnych możliwości. Chce pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie. Spotkanie dobrą okazją do otrzymania autografu :) LewandowskaAgata.pl
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Magdalena Czyrynda-Koleda - absolwentka Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji UW oraz Psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Współautorka książek „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy” i "Żywienie dziecka w pierwszym roku życia". Współzałożycielka poradni Z kaloriami na pieńku
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Mateusz Pytkowski - producent warzyw, w tym nowalijek, w gospodarstwie rodzinnym na południu Mazowsza. Członek Zrzeszenia Producentów Papryki RP
- lek. med. Małgorzata Jaszyk - plantator jagody kamczackiej i przetwórca, Nutracevit, prezentuje sok BIOHASKAP® Vitality, który 3 lata temu rozsławił jagodę kamczacką podczas targów BIOFACH w Norymberdze. Zdobył tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Biohaskap.com
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia - dr n. med. Daniel Śliz, Prezes Zarządu ptmsz.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych na WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl