- Spośród dostępnych sposobów odżywiania się, Polacy najczęściej deklarują znajomość diet bezmięsnych: wegetariańskiej (34%) oraz wegańskiej (25%).
- Jedna piąta badanych (21%) zna diety Kwaśniewskiego oraz kapuścianą, natomiast 16% - śródziemnomorską oraz Dukana.
- Niewielki odsetek respondentów (poziom 2%) deklaruje znajomość cenionych wśród dietetyków diet DASH, planetarnej, a także Fleksitarianizmu.
Popularność diet roślinnych jest w Polsce coraz większa. Nie trzeba jednak być wegetarianinem, ani weganinem, żeby korzystać z dobrodziejstw diet roślinnych. Wystarczy na przykład raz w tygodniu wprowadzić „dzień bez mięsa”, albo dzień bez produktów pochodzenia zwierzęcego, i to już będzie miało dobry wpływ na nasze zdrowie
mówi dietetyk kliniczny Ewa Trusewicz.
- Jaka dieta jest najlepsza? Wg. rankingu polskich dietetyków najzdrowszą i najlepszą jest obecnie dieta śródziemnomorska.
- Jakie diety są godne polecenia? Pozytywne oceny otrzymały dieta śródziemnomorska, dieta DASH, fleksitarianizm, dieta wegetariańska i dieta indeksu glikemicznego.
- Które diety nie są zalecane? Najniższe oceny otrzymały takie diety jak kapuściana, sokowa, Kwaśniewskiego i jajeczna.
Talerz jest czytelny i bezbłędny w interpretacji. Połowa tego co jemy to powinny być warzywa i owoce, jedna czwarta to produkty skrobiowe, jedna czwarta proteiny. Jest to zrozumiałe dla każdego i bardzo proste do wprowadzenia
pateny poleca dietetyk kliniczny Ewa Trusewicz, Dieta i Fitness.
Badania realizuje Kantar Public dla w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: