Kantar zapytał Polaków o to, jakie diety są im znane? Zapraszamy na spotkanie prasowe i wymianę opinii ekspertów na temat wyników badań Kantar - diet najlepiej znanych przez Polaków i niskiej znajomości założeń diet najwyżej ocenianych przez dietetyków.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
(rozpoczęcie śniadania prasowego o godz. 10:00)
Pytania do dietetyków:
- Jak interpretować wysoką popularność diet bezmięsnych?
- Jak ocenić wysoki wynik diety kapuścianej, Kwaśniewskiego, Dukana?
- Co oznacza niska znajomość diety śródziemnomorskiej? Co śladowa znajomość założeń diet DASH, planetarnej, fleksitarianizmu?
- Jak popularność i znajomość założeń ww. diet wpływa na popularyzację podstawowej wiedzy dotyczącej odżywiania?
- Pytania dodatkowe: Co z sezonowością, lokalnością, etnocentryzmem dietetycznym i konsumenckim?
Przypomnienie: podsumowując badania konsumpcji w 2022 roku Kantar zapytał Polaków o to, jakie informacje najchętniej chcieliby uzyskiwać w punktach sprzedaży. Co drugi kupujący oczekuje informacji o kraju pochodzenia (50%), dalej o odmianach (37%) i regionie Polski, z którego pochodzą sprzedawane owoce i warzywa (35%).
Wyniki styczniowych badań znajomości diet
Kluczowe wnioski:
- Spośród dostępnych sposobów odżywiania się, Polacy najczęściej deklarują znajomość diet bezmięsnych: wegetariańskiej (34%) oraz wegańskiej (25%).
- Jedna piąta badanych (21%) zna diety Kwaśniewskiego oraz kapuścianą, natomiast 16% - Dukana oraz śródziemnomorską.
- Najmniejszy odsetek respondentów (2%) deklaruje znajomość diet DASH oraz planetarnej, a także Fleksitarianizmu.
- Dwie piąte Polaków (41%) nie zna założeń żadnej diety.
![KNATAR Znajomość diet (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/512432/large-dba25f90cf7a7e0857a17ebc369a3fd5.png)
![KNATAR Znajomość diet (2).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/512433/large-654d4fd5b4f757ca3d27add81ba8491d.png)
Informacja o badaniu: zrealizowane w dniach 18-23 stycznia 2023 r., techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów, na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż realizowany przez Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Podobne badania prowadzone wśród dietetyków
Ranking w pigułce:
- Jaka dieta jest najlepsza? Wg. rankingu polskich dietetyków najzdrowszą i najlepszą jest obecnie dieta śródziemnomorska.
- Jakie diety są godne polecenia? Pozytywne oceny otrzymały dieta śródziemnomorska, dieta DASH, fleksitarianizm, dieta wegetariańska i dieta indeksu glikemicznego.
- Które diety nie są zalecane? Najniższe oceny otrzymały takie diety jak kapuściana, sokowa, Kwaśniewskiego i jajeczna.
Źródło: Najlepsza dieta 2023 wg. polskich dietetyków - link
Plan badań w kolejnych miesiącach
① Z czym kojarzy się Polakom słowo dieta?
(rozpoczęcie śniadania prasowego o godz. 10:00)
② Na czym polega dieta śródziemnomorska?
(rozpoczęcie śniadania prasowego o godz. 10:00)
Proponowane tematy badań i debat to część szerszych badań konsumpcji. Zostały one zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Badania są realizowane od lutego 2020 roku przez firmę Kantar Public we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Szerszy kontekst na podstawie badań Kantar
Wskaźniki konsumpcji w grudniu 2022
![KANTAR Styczeń 2023 (6).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/512453/large-3488bfe4a75a2dff8e3130023b03623d.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 25 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wymienione warzywa i owoce, jednak każde tylko raz, albo że częściej jadł mniej ich rodzajów. Wysoki poziom (od 50 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wszystkie wymienione warzywa i owoce co najmniej 2-3 razy. Mógł też jeść połowę spośród wymienionych za to codziennie.
![KANTAR Styczeń 2023 (8).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/512454/large-5fc0c51fc3a1e9db47c26160d3ac748a.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 33 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu od żadnego do 1/3 spośród wymienionych warzyw i owoców. Wysoki poziom wskaźnika (od 68 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadła w minionym tygodniu minimum 2/3 spośród wymienionych warzyw i owoców.
![KANTAR Styczeń 2023 (14).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/512455/large-4796ecebb5cf200d63441b6a0f51f5f2.png)
Zalecany poziom wskaźnika Wczoraj na talerzu (75 do 100 pkt.) w przybliżeniu oznacza, że dana osoba jadła warzywa i owoce na wszystkie posiłki, a w co najmniej połowie posiłków warzyw i owoców było nie mniej niż połowa (co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi). Zadowalający poziom wskaźnika (50 do 74,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były we wszystkich posiłkach, ale w większości stanowiły mniej niż połowę. Niski poziom wskaźnika (25 do 49,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były w co najmniej połowie posiłków, ale nie stanowiły ich połowy. Bardzo niski poziom wskaźnika (0 do 24,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce pojawiły się maksymalnie w co drugim posiłku.
Polecamy łatwy dostęp do wyników monitoringu
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Badanie zrealizowano w dniach 18-23 stycznia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1005 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta w nim respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.