Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo długa. Ważne miejsce zajmują na niej warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe. Dowiedz się dlaczego!
Jemy je przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności. One stymulują układ immunologiczny, np. fagocyty, czyli komórki żerne, a także różne szlaki sygnałowe. Owoce jagodowe są dlatego tak cenne, gdyż mają bardzo wysokie stężenie związków bioaktywnych, jak na swoją małą objętość. Dlatego nazywamy je superjagodami i superowocami
podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer, specjalistka chemii fizycznej, wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a obecnie kierownik Zakładu Zielarstwa w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwnadciśnieniowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- immunomodulujące,
- przeciwutleniające, etc.
Komórki układu odpornościowego żyją dość krótko, niektóre tylko 36 godzin. Praktycznie cały czas się one odnawiają. Ich regenerację i kondycję warto zatem codziennie wspierać, m.in. poprzez regularne, urozmaicone i zbilansowane pod względem wartości odżywczej posiłki
dodaje Iwona Sajór, dietetyk kliniczny z Centrum Edukacji Zdrowotnej.
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
Źródła:
- The American Institute for Cancer Research: „Enjoy the Health Benefits of Berries” - link
- Journal of berry research: „An immunological perspective for preventing cancer with berries” - link
- NHS: „Diet and lifestyle to support immune function during the COVID crisis” - link
- Problemy Higieny i Epidemiologii: „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci” - link
- CMKP: „Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem” - link
- Kompendium wiedzy na temat walorów zdrowotnych owoców jagodowych: strona kampanii informacyjno-edukacyjnej „Czas na polskie superowoce” - link
- PAP: „Jak dietą wpływać na odporność organizmu" - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.