Wśród najpopularniejszych gatunków grudnia Kantar wymienia jabłka, gruszki, śliwki, borówki i maliny, wśród warzyw cebule, pomidory, paprykę i ogórki. W porównaniu do grudnia 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie borówek, malin i śliwek. W porównaniu do grudnia 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wyniósł aż 56%. Wśród warzyw wzrosło spożycie papryki, pieczarek i ogórka. W przypadku papryki wzrost ilości konsumentów w skali dwóch lat wyniósł 12%. Mimo tego jedynie 15% Polaków odżywiało się w grudniu zgodnie z zaleceniami - minimum połowę tego, co jedli stanowiły warzywa i owoce. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
![KANTAR Grudzień 2022 (2).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501042/large-2ddf2fa7912c0514e4e490d29cb1e966.png)
Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW. Wraz z monitoringiem konsumpcji badania finansowane były ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Konsumpcja owoców w grudniu
![KANTAR Grudzień 2022 (4).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/500987/large-c64804fd54ec8a314f63f02c7a8ac65b.jpg)
![KANTAR Grudzień 2022 (8).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/500988/large-e3b911316427a39aca58cd0501daab55.jpg)
![KANTAR Superowoce grudzień 2022 (4).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/500989/large-bc93bd354fe165db50752176a1227733.jpg)
Konsumpcja warzyw w grudniu
![KANTAR Grudzień 2022 (5).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/500986/large-3b5777c02ae27599ce92f5c84c058071.jpg)
![KANTAR Grudzień 2022 (9).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/500978/large-9b5cbcbed5a17a7ab4cd73e447e48de6.jpg)
![KANTAR Grudzień 2022 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/500981/large-4f76e97a0e2f4c5d7700530a1d6ee2bd.jpg)
Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków
Wskaźniki konsumpcji w grudniu 2022
![KANTAR Grudzień 2022 (19).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501048/large-edd3840ac54feae6ede8baaf9f5e99c4.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 25 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wymienione warzywa i owoce, jednak każde tylko raz, albo że częściej jadł mniej ich rodzajów. Wysoki poziom (od 50 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wszystkie wymienione warzywa i owoce co najmniej 2-3 razy. Mógł też jeść połowę spośród wymienionych za to codziennie.
![KANTAR Grudzień 2022 (21).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501049/large-c811445b4b022217ef697aa602bd24d1.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 33 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu od żadnego do 1/3 spośród wymienionych warzyw i owoców. Wysoki poziom wskaźnika (od 68 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadła w minionym tygodniu minimum 2/3 spośród wymienionych warzyw i owoców.
![KANTAR Grudzień 2022 (26).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501050/large-8f0c348b3acfac2d66ad02cc553e3122.png)
Zalecany poziom wskaźnika Wczoraj na talerzu (75 do 100 pkt.) w przybliżeniu oznacza, że dana osoba jadła warzywa i owoce na wszystkie posiłki, a w co najmniej połowie posiłków warzyw i owoców było nie mniej niż połowa (co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi). Zadowalający poziom wskaźnika (50 do 74,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były we wszystkich posiłkach, ale w większości stanowiły mniej niż połowę. Niski poziom wskaźnika (25 do 49,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były w co najmniej połowie posiłków, ale nie stanowiły ich połowy. Bardzo niski poziom wskaźnika (0 do 24,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce pojawiły się maksymalnie w co drugim posiłku.
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 2-7 grudnia 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1005 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.