Chciałbym złożyć życzenia w imieniu aronii, polskich superowoców, które łączą branżę jagodową, oraz warzyw, plantatorów, szkółkarzy, przetwórców. W imieniu całego ogrodniczego sektora, życzę konsumentom i producentom spokojnych Świąt, pełnych ciepła i solidarności. Życzę abyśmy w świątecznym czasie pomyśleli, co w mijającym roku było piękne i co możemy polepszyć. Cieszmy się czasem Świąt i ze spokojem patrzmy w przyszłość. Wesołych Świąt!
Paweł Eggert, Aronia Eggert.
W imieniu Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych i całego Core Teamu, życzę wszystkim rodzinnych, spokojnych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Żeby było zdrowie, trzeba jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej naszych. Życzę dużo optymizmu i pomysłów na to, by sprostać wyzwaniom, które przed nami stoją
życzy Maciej Spychał, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, partner kampanii Moc Polskich Warzyw.
- Życzymy radosnych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Zdrowia, żeby dopisywało w święta i w nadchodzącym roku. Jako dietetyk życzę wszystkim, żeby poprawiali swoje nawyki żywieniowe. W Święta, obok 12 potraw, życzę 12 polskich warzyw i owoców. Znajdźmy je na naszych stołach. Mam nadzieję, że tak będzie. Wszystkiego dobrego życzy team dietetyczny - ustami Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyka klinicznego, który od lat uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców, eksperta Core Teamu.
W tym świątecznym czasie składam najlepsze życzenia konsumentom owoców i warzyw, i ich producentom. Branży, która ciężko pracowała przez cały rok, nad tym żebyśmy owoców i warzyw jedli coraz więcej. Tym, którzy pracują na tym żeby one były pyszne, żeby je dla nas wyprodukować. I tym wszystkim, którzy działają, żeby ich konsumpcja rosła. Bardzo się cieszę, że możemy realizować projekt monitoringu spożycia warzyw i owoców. Okres świąteczny to moment, kiedy wszystko podsumowujemy. Też moment, w którym po prostu możemy powiedzieć sobie - robimy dobrą robotę i byle tak dalej. Tego sobie i Państwu życzę. Wszystkiego najlepszego!
Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.
Wigilijna kolacja, w każdym regionie Polski wygląda nieco inaczej. Zawsze jest jednak wyjątkowa i uroczysta. Królują karp, smażony, pieczony, w occie i w galarecie. Pierogi, z kapustą, mięsem, grzybami, ale też owocami. No i kutia, którą tak niedawno jedliśmy tylko na wschodzie, na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu. Niech w te Święta smakuje w całej Polsce. Niech wszyscy czują się dobrze. Nich wszystko nas łączy.
Berry Christmas!
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.