Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!
![Polska smakuje (1).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/325095/large-c1084c2206b471ece2002a4bcb4d0b64.png)
![SUPEROWOCE Odporność (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/459232/large-ace130999403953beecaacafbf96f436.jpg)
Bezpośrednie działanie przeciwwirusowe i łagodzące objawy infekcji dróg oddechowych mają m.in. aronia czarna, borówki, agrest, czarna porzeczka, maliny i truskawki.
Badania wykazały bowiem, że sok z aronii i granatu oraz zielona herbata zmniejszają miana SARS-CoV-2 i IAV o ≥80 proc. lub ≥99 proc.
Prof. Iwona Wawer kierownik Zakładu Zielarstwa Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas wykładu nt. prozdrowotnych właściwości aronii, przygotowanego w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zrealizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, mówiła, że w obecnej, covidowej rzeczywistości aronia nabiera nowego znaczenia.
![SUPEROWOCE Aronia.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/459234/large-4ecf860eb09d556cdbf119e5e7abcc39.jpg)
Jest ogromna grupa osób, które przeszły COVID-19, mają przeciwciała, nie wykazują objawów choroby, ale ich organizmy nie funkcjonują w pełni, są zmęczeni, mają różne dolegliwości kardiologiczne, neurologiczne, oddechowe. Dlaczego? Ponieważ COVID to przewlekły stan zapalny i długotrwałe niedotlenienie, na skutek czego powstają zmiany neurologiczne i kardiologiczne, które ustępują bardzo powoli
wyjaśnia prof. Wawer.
![SUPEROWOCE Maliny.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/459235/large-f59010effe4434bfd6bc735cfd135699.jpg)
Także eksperci w kontekście budowania odporności stawiają na owoce jagodowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności.
- One stymulują układ immunologiczny, np. fagocyty, czyli komórki żerne, a także różne szlaki sygnałowe. Owoce jagodowe są dlatego tak cenne, gdyż mają bardzo wysokie stężenie związków bioaktywnych, jak na swoją małą objętość. Dlatego nazywamy je superjagodami i superowocami – podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer.
![SUPEROWOCE Odporności.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/459236/large-30a57c7b6b675d5b2a280df2ce311bfd.png)
Monika Wysocka, Serwis Zdrowie (zdrowie.pap.pl)
Źródła:
- Bizzoca M.E. i in. 2022. Natural compounds may contribute in preventing SARS-CoV-2 infection: a narrative review. Food Science and Human Wellness, 11(5): 1134-1142. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2022.04.005
- Liskova A., i in. 2021. Flavonoids against the SARS-CoV-2 induced inflammatory storm. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111430. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111430
- Augusti P.A. i in. 2021. Bioactivity, bioavailability, and gut microbiota transformations of dietary phenolic compounds: implications for COVID-19. Journal of Nutritional Biochemistry, 97, 108787. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2021.108787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9111003/
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja."
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![Polska smakuje (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/424790/large-2235a90359938e6fdee4ac0fabf25e57.jpg)