Złe nawyki żywieniowe nastolatków np. podjadanie, jedzenie w biegu i niejedzenie śniadań oraz brak ruchu zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości. W przyszłości mogą doprowadzić do licznych chorób dietozależnych. O tym jak zdrowo się odżywiać będąc nastolatkiem, jak już dziś zadbać o „fit forever” i bezwstydnie sięgać po nasze rodzime owoce i warzywa - dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec. W kwietniu Kantar zapytał Polaków, które owoce i warzywa kojarzą się z aktywnym stylem życia i aktywnością fizyczną. Zapraszamy na pierwszą publikację wyników tych badań.

Data konferencji: 28 kwietnia 2022, godz. 10:00-11:00
Miejsce: Plac Konesera 9, 03-736 Warszawa (siedziba Kantar Polska)
Agenda spotkania:
- Które gatunki owoców i warzyw pasują do osób regularnie podejmujących aktywność fizyczną lub uprawiających sport? - kwietniowy sondaż - Agata Zadrożna, ekspert Kantar
- Talerz żywieniowy dla nastolatków - rekomendacje na temat żywienia w tej grupie wiekowej, wizualizowane w formie coraz popularniejszego talerza żywieniowego* - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i ekspert Core Team
- Pierwsze polskie truskawki - degustacja i informacja o tym jak przebiegać sezon szklarniowy i kiedy rozpocznie się zbiór upraw tunelowych - Albert Zwierzyński, praktyk w zakresie uprawy truskawek i roślin jagodowych, popularyzator wiedzy o walorach i odmianach, stały ekspert w Pytanie na Śniadanie
- Monitoring konsumpcji najpopularniejszych warzyw i owoców za kwiecień 2022 oraz prezentacja wskaźnika konsumpcji Wczoraj na talerzu - Agata Zadrożna, ekspert Kantar
- To nie sprint, to półmaraton - podsumowanie doświadczeń dotyczących tego, jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, i uczynić podstawą posiłku - Monika Stromkie-Złomaniec
- Plan publikacji rekomendacji żywieniowych w sezonie 2022. Forma prezentacji zaleceń żywieniowych rekomendowana przez Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB. Nowy rozdział w edukacji żywieniowej - Maciej Dolata, INSPIRE smarter branding
- Informacja o pracach Core Teamu - forum współpracy liderów i ekspertów sektora ogrodniczego. Co znaczy mądrze produkować żywność?
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Wśród ekspertów Milena Nosek - dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznany przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych", absolwentka dietetyki klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i dietetyk tancerzy.
Pierwsze tegoroczne polskie truskawki zdegustujemy dzięki Beacie i Andrzejowi Walczak, producentom z Kalisza.
Zapraszamy serdecznie.
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatu prasowego:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- organizacje branżowe - biuro@grupyogrodnicze.pl
Zaprasza KZGPOiW, CORE TEAM i KANTAR.
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.


