Aronia to owoc idealnie sprawdzający się w roli marynat do czerwonego mięsa - wyrazisty, cierpki i słodki jednocześnie. Tym razem serwujemy ją w odsłonie słodko-dymnego sosu barbecue, który zredukowany stał się głęboki, gęsty, po prostu pyszny. Do tego amerykańska klasyka, ale w zdrowszej, polskiej odsłonie - frytki z pietruszki pieczone z odrobiną tłuszczu oraz surówka z naszych rodzimych evergreenów: kiszonych ogórków, jabłek i pora.
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Żeberka w aroniowym sosie BBQ
sól i pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
3 ogórki kiszone
1 jabłko
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
2 łyżki majonezu
200 g aronii
2 łyżki oleju roślinnego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 cm imbiru
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
![Żeberka w aroniowym BBQ (3).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/364562/large-a7b849dca27f12c0c9fd1b51f6962113.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)