Nie ma nic bardziej letniego, niż gofry jedzone na nadmorskim deptaku. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszych przepisowych propozycjach. Ale te nasze gofry, to zupełnie inna liga - ciasto do ich wypieczenia ma krótki i przejrzysty skład, do tego, jako dodatki, zamiast tłustej śmietany, proponujemy kremowy serek, gotową frużelinę wymieniamy na naturalny sos agrestowy, a przede wszystkim połowę potrawy stanowią tutaj owoce jagodowe! Takie danie można jeść nie tylko w wyjątkowych, wakacyjnych okolicznościach, ale na dobry start każdego dnia. Dopełnieniem smaków niech będzie kompot agrestowy.
![POLSKA_2001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/291376/large-5081cafd24452ffb13101d82c68f8f31.png)
Gofry obficie owocowe
garść malin
garść agrestu
garść borówki
garść jagody kamczackiej
garść truskawek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 jajka
60 g cukru
sos agrestowy
350 g dojrzałego agrestu
60 g cukru
serek śmietankowy
płatki migdałów
![Gofry obficie owoccowe (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/364243/large-e6ac3fbe792f99e6642a237082caa533.jpg)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
![pasek_logo.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/304919/large-492fc4e1329ba6ee6c1ca1f048d47804.jpg)