Te aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są one jednak doceniane i polecane także przez współczesnych lekarzy oraz dietetyków - ze względu na liczne, potwierdzone naukowo walory odżywcze i zdrowotne. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć!
- działają przeciwzapalnie,
- działają przeciwnowotworowo,
- poprawiają trawienie,
- działają przeciwcukrzycowo,
- pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
- wykazują działanie przeciwmiażdżycowe,
- opóźniają procesy starzenia,
- korzystnie wpływają na kondycję skóry.
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
Źródła:
- AICR: „Enjoy the Health Benefits of Berries” - link
- Molecules: „Health Properties and Composition of Honeysuckle Berry Lonicera caerulea L. An Update on Recent Studies” - link
- EFSA: „Technical Report on the notification of berries of Lonicera caerulea L. as a traditional food from a third country pursuant to Article 14 of Regulation (EU) 2015/2283” - link
- Journal of Functional Foods: „The potential health benefits of haskap (Lonicera caerulea L.): Role of cyanidin-3-O-glucoside” - link
- Informacje na temat jagód kamczackich ze strony internetowej The European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) - link
- Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.: „Jagoda kamczacka - właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania” - link
- Materiały prasowe kampanii „Czas na polskie superowoce” - link
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – zalecenia dotyczące konsumpcji warzyw i owoców - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.