Mogą być czarne, czerwone albo białe. Choć poszczególne rodzaje tych owoców różnią się od siebie nieco pod względem wartości odżywczej i walorów prozdrowotnych, to jednak niezależnie od koloru, wszystkie porzeczki stanowią bogate źródło wielu cennych witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Warto więc jak najczęściej sięgać po nie w sezonie, gdy są świeże i najbardziej wartościowe - nie tylko w formie kompotu czy soku.
Po drugie, owoce te zawierają dużo różnych polifenoli - w tym głównie antocyjanów - czyli związków, które wykazują liczne działania prozdrowotne, m.in.:
- przeciwutleniające (pomagają zwalczać wolne rodniki i zmniejszać stres oksydacyjny),
- przeciwzapalne (hamują aktywację czynników prozapalnych w układzie immunologicznym,
- dzięki czemu zmniejszają nasilenie stanu zapalnego), przeciwcukrzycowe (poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę, dostarczają bardzo małą ilość cukru),
- przeciwmiażdżycowe (wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i tzw. „złego” cholesterolu LDL we krwi).
- wzmacniania odporności (np. w czasie przeziębień i infekcji),
- poprawy trawienia (działają rozkurczowo na mięśniówkę układu pokarmowego),
- wzmacniania narządu wzroku (poprawiają ukrwienie w okolicach nerwów wzrokowych),
- i zapobiegania przewlekłym chorobom nerek (m.in. kamicy nerkowej).
Dieta wspomagająca walkę z hiperlipidemią powinna być bogata w witaminy antyoksydacyjne (głównie witaminy E i C oraz beta-karoten) – składniki zapobiegające powstawaniu utlenionych frakcji LDL cholesterolu. W tym celu wprowadź do diety: oleje roślinne, orzechy, nasiona, czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa (m.in. jagody, borówki, czarne porzeczki, grejpfruty, czosnek, cebulę, buraki). Silnie przeciwutleniająco działa również glutation, którego bogatym źródłem są kalafior, brukselka oraz brokuł
- czytamy na stronie NCEŻ, które generalnie zaleca, aby połowę tego co jemy każdego dnia stanowiły warzywa i owoce.
Czerwone porzeczki mogą być cennym uzupełnieniem diety z potencjałem przeciwcukrzycowym i przeciwnadciśnieniowym
– puentują analizę prozdrowotnych walorów różnych porzeczek autorzy pracy, która ukazała się w czasopiśmie naukowym The Journal of Food Biochemistry.
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
- NCEŻ: „Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis do pobrania” - link
- Dietetycy.org.pl: „Porzeczki – 11 właściwości jednego z najzdrowszych owoców lata” - link
- Journal of Food Biochemistry: "Evaluation of red currants, black currants, red and green gooseberries for potential management of type 2 diabetes and hypertension" - link
- Kompendium wiedzy o porzeczkach i innych owocach jagodowych ze strony internetowej kampanii „Czas na polskie superowoce” - link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Maliny – nie wiesz w jak wielu dolegliwościach mogą pomóc