Czarna porzeczka to specjalistka w odnawianiu skóry i spowalnianiu procesów starzenia. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców jagodowych dzięki czemu zapewnia zdrowy koloryt skóry i uszczelnia naczynka krwionośne. Rozświetla i przywraca skórze blask dzięki zawartości antyoksydantów i flawonoidów. Działa detoksykująco i oczyszczająco. Podnosi odporność organizmu i zwalcza niebezpieczne wirusy i bakterie. Tym bezcennym polski superowocem możemy delektować się od końca czerwca do sierpnia. Zapraszamy więc na filiżankę tych wyjątkowych polskich superowoców.
Czarna porzeczka to niezwykły superowoc. Mnie najbardziej ujmuje połączeniem słodkiego smaku z nutą goryczki oraz pysznym soczystym miąższem. Właściwości czarnej porzeczki są również doceniane w kosmetologii, wykorzystuje się ją w wielu preparatach kosmetycznych. Jako jedyna z owoców jagodowych zawiera duże ilości unikatowego kwasu GLA, który przeciwdziała wszelkim stanom zapalnym skóry. Terapeutyczne walory czarnej porzeczki czynią ją cudem natury. Przekonajmy się.
podkreśla Bożena Społowicz kosmetolog, SKIN COACH.
TOP 3 najlepsze właściwości urodowe czarnej porzeczki
Porzeczkowy płyn do demakijażu (dwufazowy) Działanie: przeciwzapalne, antyoksydacyjne, rozjaśniające, oczyszczające, wzmacniające naczynia Składniki: pół szklanki owoców czarnej porzeczki, 75 ml wody mineralnej niegazowanej, 25 ml oleju (np. z pestek z czarnej porzeczki), 3 krople cytryny, filtr do kawy Wykonanie: Owoce rozgnieść widelcem i przetrzeć na sitku. Przełożyć do szklanki i zalać wodą. Wymieszać. Odsączyć przez filtr do kawy. Czysty ekstrakt wlać do butelki z atomizerem (100 ml). Uzupełnić olejem, dodać 3 krople cytryny, wstrząsnąć. Nasączyć płatek kosmetyczny i zmywać zanieczyszczenia ze skóry. Przed każdym użyciem wstrząsnąć, aby faza wodna i olejowa mogły się połączyć.Termin ważności: 10 dni, przechowywać w lodówce |
TOP 3 – najlepsze właściwości zdrowotne czarnej porzeczki
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne
- przeciwwirusowe
- antytoksyczne
- antyseptyczne
pyszny koktajl z czarną porzeczką dla zapracowanych Składniki: garść czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych), mały banan, pół szklanki jogurtu kokosowego (koziego lub owczego), łyżeczka zmielonych orzechów lub płatków migdałowych, Oczyszczone z szypułek i opłukane porzeczki przetrzeć przez sito lub zmiksować razem z bananem. Dodać jogurt, a na koniec orzechy. Schłodzona porcja koktajlu to idealne drugie śniadanie w upalny dzień. |
Warto pamiętać:
- Czarne porzeczki są mało kaloryczne, ale zawierają wiele składników odżywczych, zwłaszcza witaminę C. Już zaledwie jedna garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na daną witaminę.
- Posiadają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, które mogą zapobiegać zakażeniom i chorobom oraz promować wiele aspektów zdrowia.
- Wykazano również, że zapobiegają chorobom oczu, zmniejszają wzrost raka, a nawet blokują wybuchy opryszczki.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć owoców do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Źródło:
Antyoksydacyjne właściwości czarnej porzeczki, Ambrożewicz E., Skrzydlewska E., Farm Przegl Nauk, 2009, 10, 30-34
Czarna porzeczka- źródło witaminy C, Nowak K., Żmudzińska- Żurek B., PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 7-8/2010
Kosmetyki do pielęgnacji skóry atopowej, Śliwa K., Sikora E., Ogonowski J., Wiadomości Chemiczne 2011, 65, 77-8
Pestki czarnej porzeczki jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy, Pachołek B., Małecka M., Rośliny oleiste, Tom XXI, 2000
Znaczenie kwasu γ-linolenowego w profilaktyce i terapii, Białek M., Rutkowska J., Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 892-904
Witamina C i skóra, Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska- Waluch A., Farmacja Współczesna, 2012, 5, 174-178
Czarna porzeczka i olej z jej nasion- fitoterapeutyczne panaceum? Jessa J., Hozyzasz K., Probl Hig Epidemiol 2016, 97,1, 14-23
Zastosowanie fitoestrogenów w kosmetykach przeciw starzeniu się skóry, Kapuścińska A., Nowak I., CHEMIK 2015, 69, 3, 154–159
https://panacea.pl/articles.php?id=2213
http://www.cyberbaba.pl/odzywianie/produkty-spozywcze/owoce/1544-czarna-porzeczka-niezwykly-owoc
Justyna Jessa, Kamil K. Hozyasz; Czarna porzeczka i olej z jej nasion – fitoterapeutyczne panaceum?, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 14-23.
K. Ikuta, K. Hashimoto,H. Kaneko , S. Mori ,K. Ohashi, T. Suzutani ; Anti‐viral and anti‐bacterial activities of an extract of blackcurrants (Ribes nigrum L.) , Microbiol Immunol. 2012 grudzień; 56 (12): 805-9.
Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K.;Tabele wartości odżywczej produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa,2001.
R.Kazimierczak, ,E. Hallmann, , E. Rembiałkowska ; Zawartość antyoksydatów w wybranych odmianach czarnych porzeczek pochodzących z różnych upraw w kontekście profilaktyki prozdrowotnej, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2008, nr 2, str. 26-32.
Edyta Gheribi; Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna 4/2011.
E. Piątkowska, A. Kopeć, T. Leszczyńska; Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4 (77), 24 – 35.
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2003.
Zapraszamy na konferencję prasową organizowaną z okazji rozpoczęcia tegorocznych zbiorów borówki wysokiej oraz czarnej porzeczki, która odbędzie się 25 czerwca w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa. Zapraszamy na degustacje pierwszych tegorocznych owoców oraz przetworów. Oto Press pack.
Zapraszamy na Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Oto komplet informacji: Komunikat prasowy * Program eventu 30/06 * Wydarzenie na Facebook'u 💋