Czerwiec smakuje truskawkami! Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie, które rozpocznie się na plantacji truskawek, a następnie przeniesie do kuchni, w której truskawki wystąpią w wersji wytrawnej i słodkiej. Zwieńczy je dodatek rzemieślniczej czekolady. Nasz apetyt zaspokoją szefowie kuchni i branżowi specjaliści, którzy z polskich produktów stworzą niezapomniane menu.
Polacy kochają truskawki! To nasz ulubiony owoc i dodatek do bezy i bitej śmietany, najchętniej wybierany smak lodów, najpopularniejszy składnik koktajli, wreszcie słodka przekąska, bez której trudno wyobrazić sobie lato. Ilość jej zastosowań kulinarnych jest znacznie większa. Zapraszamy na spotkanie, w czasie którego pokażemy jak rośnie, ile wymaga opieki, wreszcie jakie ma walory smakowe i zdrowotne.
Jesteśmy przekonani, że polskie truskawki nie mają sobie równych. Warto łączyć je z innymi produktami i surowcami od lokalnych producentów. W tym z czekoladą! Czekolada to uniwersalny składnik kulinarny, który może nadać truskawce wyjątkowy charakter zarówno w ciastach, deserach, jak też daniach wytrawnych. Inspiracji podczas spotkania dostarczą cenieni szefowie kuchni: Mikołaj Rey, Agnieszka Jasińska oraz Łukasz Ziembiewicz, Szef Kuchni Restauracji Pod Plantanami.
Wydarzenie patronatem objął BlogCzekolady.pl, którego autorka wraz z asystą polskich czekoladników opowie o tym jak łączyć czekoladę z truskawkami.
Spotkanie odbędzie się 21 czerwca 2021. Na event składają się dwa elementy - odwiedziny na plantacji truskawek oraz pokaz kulinarny wraz z degustacją truskawkowego menu. Zagoszczą na nim blogerzy kulinarni oraz foodies, a także przedstawiciele prasy kulinarnej i nie tylko.
Data spotkania: 21 czerwiec 2021, godz. 11:00 plantacja, 15:00 restauracja
Miejsce spotkania:
- Plantacja Księży Las, ul. Wiejska 53, 42-674 Księży Las - mapa (zapraszamy na Wiejską 53, stamtąd pojedziemy zobaczyć plantację, na krótko z uwagi na upały; dłuższa prezentacja odbędzie się pod zadaszeniem, 300 m od plantacji)
- Restauracja Pod Platanami, ul. Księżoleśna 1, 42-674 Zbrosławice-Wilkowice - mapa
Program:
1. Tam, gdzie rosną truskawki - Księży Las, godz. 11.00 - wizyta na plantacji. W świat walorów truskawki wprowadzi nas Manfred Skrzypczyk, śląski plantator i promotor jakościowej produkcji
2. Kulinarny fenomen truskawki - Restauracja pod Platanami, godz. 15:00. Odkryjemy walory smakowe i zdrowotne truskawki - pokaz kulinarny oraz degustacja
- Dla zdrowych jelit, odporności i urody - truskawka elementem zdrowego stylu życia, Iwona Zmysło, Zdrowocześni.pl
- Kulinarny fenomen truskawki - wytrawne smaki na lunch i kolację - Szefowie Kuchni Mikołaj Rey i Łukasz Ziembiewicz
3. Truskawka w czekoladzie, ok. godz. 16:00, Restauracja pod Platanami. Dlaczego polską truskawkę warto łączyć z polską czekoladą - moc słodkich inspiracji, pokaz cukierniczy oraz degustacja.
- Dobre, bo polskie i rzemieślnicze - Agnieszka i Jan Woźniak, Beskid Chocolate
- Słodka historia truskawki opowiedziana ze szczyptą czekolady Natalia Aurora Ignacek, Blog Czekolady
- Czekoladowo-truskawkowa uczta dla zmysłów - Agnieszka Jasińska, Kulinarne Nawigacje
Na spotkanie zapraszają producenci i eksperci:
- Iwona Zmysło - biolog i dietetyk w jednym. Od 6 lat zajmuje się dietoterapią dorosłych i dzieci, skupiając się nie tylko na układaniu diet, ale przede wszystkim na kształtowaniu trwałych nawyków żywieniowych i zmiany stylu życia. Swoją wiedzą i pasją dzieli się z czytelnikami na autorskiej stronie Zdrowocześni.pl
- Agnieszka Jasińska - kulinarna aktywistka na wielu frontach - pisze, fotografuje i przede wszystkim gotuje! Prowadzi warsztaty, live cooking oraz autorski kanał na You Tube. Autorka książki "Kulinarne nawigacje", która przygodę w gastronomii rozkręcała przez udział w programach Masterchef oraz Hell's Kitchen
- Natalia Aurora Ignacek - dziennikarka kulinarna, redaktor naczelna magazynu Mistrz Branży oraz autorka Bloga Czekolady, promotorka rzemieślniczych słodkości, które promuje również na swoim kanale YouTube
- Mikołaj Rey - Szef Kuchni, najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek Mikołaja Reja - ojca literatury polskiej. Uczestnik MasterChef (I edycja) i zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych. Na co dzień ekspert Dzień Dobry TVN
- dr Janusz Andziak - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider projektu Czas na polskie superowoce!
- oraz gospodarze spotkania Restauracja Pod Platanami
Gospodarze spotkania
Restauracja Pod Platanami - śląska perła tradycyjnej i polskiej kuchni. Restauracja mieści się w odrestaurowanych byłych pomieszczeniach gospodarczych z 1929 r. usytułowanych obok późnobarokowego pałacu Larischów z I polowy XVIII w. Klasyczne ceglane sklepienia i kamienne elewacje ze smakiem połączono z nowoczesnymi elementami wystroju. Wszystko to tworzy perfekcyjną atmosferę dla przyjęć okolicznościowych, kolacji lub spotkań biznesowych. Wielokrotnie nagradzani, są członkiem Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki".
Osoby zainteresowane wcześniejszym przybyciem i towarzyszeniem Szefom Kuchni w pracy prosimy o kontakt (dane poniżej).
Planowane menu degustacyjne
Startery
- Tatar z Łososia z truskawkami
- Szaszłyk: Halloumi / cukinia / truskawka / pesto miętowo bazyliowe z kawałkami gorzkiej czekolady
Drugie dania
- Pieczony filet z indyka (plastry) na 2 sposoby:
- Plastry pieczonego fileta / truskawka / spaghetti z cukinii / sos cytrynowy
- Sos: szalotka, bulion lub rosół, białe wino wytrawny, cytryna, estragon, szałwia, kapary, masło, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
- Plastry pieczonego fileta / sos czekoladowy (jak do karmazynu) / truskawka / zielony szparag / kruszonka z orzechów laskowych
Ryba
- Karmazyn / konfitowana cytryna / groszek cukrowy / truskawka szafran-balsamico / sos czekoladowy
- Sos (przykład 4 osoby): gorzka czekolada 50g (kąpiel wodna), doprawić 100ml soku z limonek, 5g tartego świeżego imbiru, szczypta pieprzu cayenne (lub ulubiony chili), szczypta soli, kilka kropli oliwy z oliwek.
- Truskawka: szafran, ocet balsamico, oliwa z pestek winogron
- Cytryna: 2 szt. pokroić w Julienne + skórka, smażyć mały ogień z odrobiną brązowego cukru, dodać groszek cukrowy
Ser
- Deska serów, suszone figi, truskawki, orzechy, tarta gorzka czekolada
Deser
- Truskawki w skorupce czekoladowej (biała i gorzka) pistacje
- Sernik z białej czekolady i truskawek z pistacjami.
_
Partnerzy
„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i minikiwi.
Projekt współtworzą:
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - lider
- Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
- Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek
- Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)
- Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi
- Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA
- Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej
- Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Integracja pomaga budować świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji świeżych owoców i ich przetworów. Dziś łączymy siły by pokazać kulinarne walory polowych truskawek. To jest czas na polskie superowoce!
#PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja”.
___
Kontakt i koordynacja:
Kulinarne NawigacjeBlog CzekoladyNatalia Aurora IgnacekBeskid ChocolateAgnieszka i Jan WoźniakIwona ZmysłoManfred SkrzypczykPlantacja Księży LasŁukasz ZiembiewiczAgnieszka JasińskaPod PlatanamiMikołaj ReytruskawkaCzas na polskie superowoce!#PolishSuperFruitsKZGPOiWStowarzyszenie Plantatorów Truskawkidr Janusz AndziakWitold BogutaMariusz Chenczke