![POLSKA001.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/232146/large-65d8501bdd1a6399c7c4c91b4ce19af1.png)
![Walentynki.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/272956/large-308e9e2eec83e99fe652e3614c3d56cd.jpg)
Co jest potrzebne?
⅓ szklanki wody
2 jajka zerówki
½ szklanki mąki pszennej (ok. 60-80g)
⅓ łyżeczki błonnika z aronii Korab Garden
¼ łyżeczki soli
150 g różnorodnych, kolorowych sałat: czerwona cykoria, endywia, sałata rzymska i dębowa
kiełki groszku i szczawiu
10 szt. kiszonej rzodkiewki od Sznajderów
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki rozgniecionych prażonych orzechów laskowych
Sok z aronii Korab Garden lub Jabłko Grójeckie
Jak przygotować?
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, sok z kiszonego buraka, wodę, błonnik z aronii i sól. Miksujemy na gładkie ciasto.
- Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego, na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
- Sałaty dokładnie płuczemy i suszymy. Rwiemy na średniej wielkości kawałki. Rzodkiewki przekrawamy w cząstki.
![Walentynki podanie 1.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/272970/large-792cc413ee88d6f68f856c7aff3e3ae9.jpg)
Walentynki to dobry pretekst do tego żeby zatrzymać się i spojrzeć z czułością na ukochaną osobę. To też naprawdę dobra okazja, żeby zjeść razem wyjątkowy posiłek i wznieść toast za miłość. Jako plantatorzy polecamy menu nie tylko piękne, ale również zdrowe. Bardzo przypadły nam do gustu naleśniki z błonnikiem aroniowym i lampką wytrawnego soku aroniowego. Może dlatego, że wiemy, jak chronią i wzmacniają nasze serca
mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.
Kolejność podania na talerz*
Gotowe!
Więcej inspiracji w materiale Owoce Miłości.
#PolishSuperFruits #PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!” 2020.
Projekt realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Inne przepisy na Święta i Karnawał:
Świąteczny obiad. Dzwonek karpia pieczony w miodzie, surówka z kiszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, pieczone ziemniaki, koperek. Wzmocnione sokiem jabłkowym z rokitnikiem. |
Karnawałowy talerz przystawek: carpaccio z kiszonych buraków ze świeżą pieczarką, smażone na maśle liście brukselki, cząstki kiszonej rzodkiewki, kuleczki z koziego sera w dwóch posypkach: szczypiorek i pestki dyni, roszponka, cykoria, olej rzepakowy, dwie grzanki z chleba pszennego na zakwasie. Wzmocnione pieczonym jabłkiem z orzechami i miodem. |
Zupa na kaca! Kapuśniakowy ramen, wegański z polskim kimchi, z makaronem gryczanym, pieczarkami i boczniakami, jajkiem, świeżym oregano. Sok z kiszonych ogórków. |
Walentynki rano i wieczorem. Naleśnik z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą od polskiego producenta, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzmocnione sokiem aroniowym lub jabłkiem. Danie uniwersalne na śniadanie, obiad, kolację! |
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/185799/large-aa8190b1163c70791fb0eb3f75e968da.jpg)