Co jest potrzebne?
1 jabłko Ligol z Jabłek Grójeckich
1 łyżka oleju rzepakowego
½ pęczka natki pietruszki
½ cytryny - otarta skórka i sok
12 ziemniaków
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
4 dzwonka karpia z Gospodarstwa Rybackiego "Ruda Żmigrodzka"
4 łyżki miodu wielokwiatowego (lub melasy)
1 łyżka masła
Sok jabłko z rokitnikiem Korab Garden
Jak przygotować?
- Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Dzwonka karpia oczyszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy miodem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy rybę a na niej łyżkę masła. Dzwonka karpia pieczemy ok. 20-25 min na złoty kolor.
- Do miski wkładamy kiszoną kapustę. Jabłko ścieramy na grubych oczkach i skrapiamy cytryną. Siekamy drobno pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tuż przed podaniem.
Receptura tego soku powstała w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Jest niezwykle smaczny i niezwykle zdrowy. Mała filiżanka (165 ml) "rokitnika" zapewnia nam 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Sami wyciskamy owoce, na zimno, dzięki czemu wszystko co w nich najlepsze pozostaje w sokach. Sami rozlewamy, pakujemy i promujemy w gronie plantatorów wśród lekarzy i dietetyków
- mówi Piotr Nowak, plantator i promotor polskich superowoców (Korab Garden).
Więcej na temat rokitnika w materiale pt. Złoty sprzymierzeniec w trudnych czasach pandemii
Kolejność podania na talerz*
Gotowe!
Tradycja ponad wszystko, szczególnie na świątecznym stole. Korzystajmy z dobrodziejstw polskich, lokalnych surowców, które poza niepowtarzalnym smakiem dadzą nam zastrzyk zdrowia w prezencie. Jako dietetyk liczę, że w wielu domach sezon na ryby i kiszonki potrwa dłużej niż tylko przez święta. To doskonały początek by zadbać o siebie i bliskich już w kuchni. Jedzcie wartościowo, a na talerzu niech nie rządzi przypadek! tego życzę wszystkim na najbliższy rok
– mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny „Z kaloriami na pieńku”.
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Opracowanie informacji sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Inne przepisy na Święta i Karnawał:
Świąteczny obiad. Dzwonek karpia pieczony w miodzie, surówka z kiszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, pieczone ziemniaki, koperek. Wzmocnione sokiem jabłkowym z rokitnikiem. |
Karnawałowy talerz przystawek: carpaccio z kiszonych buraków ze świeżą pieczarką, smażone na maśle liście brukselki, cząstki kiszonej rzodkiewki, kuleczki z koziego sera w dwóch posypkach: szczypiorek i pestki dyni, roszponka, cykoria, olej rzepakowy, dwie grzanki z chleba pszennego na zakwasie. Wzmocnione pieczonym jabłkiem z orzechami i miodem. |
Zupa na kaca! Kapuśniakowy ramen, wegański z polskim kimchi, z makaronem gryczanym, pieczarkami i boczniakami, jajkiem, świeżym oregano. Sok z kiszonych ogórków. |
Danie uniwersalne na śniadanie / obiad / kolację: naleśnik z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą od polskiego producenta, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzmocnione sokiem aroniowym lub jabłkiem. |