Co jest potrzebne?
10-15 plasterków kiszonego buraka od Sznajderów
2 brukselki
120g koziego sera twarogowego
½ pęczka szczypiorku
1 łyżka drobnych podprażonych pestek dyni
1 kromka chleba pszennego na zakwasie
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka oleju rzepakowy tłoczony na zimno
20g orzechów laskowych
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
5 szt. surowej żurawiny
Jak przygotować?
- Z koziego sera formujemy 3 równe kulki serowe. Jeśli twaróg jest zbyt suchy, warto dodać do niego łyżkę jogurtu. Serowe kulki obtaczamy wedle uznania w drobno pokrojonym szczypiorku lub prażonych pestkach dyni. Pro tip: świetnie sprawdzi się tutaj też młotkowany czerwony pieprz z otartą skórką z cytryny lub tymianek z orzechami laskowymi.
- Pieczarki kroimy w plasterki tak, by pokazać piękny przekrój grzyba.
- Brukselki dokładnie myjemy i osuszamy. Odkrajamy głąb i odcinamy delikatnie listki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy listki. Nie mieszamy ich, czekamy, aż delikatnie się zarumienią. Potrząsamy patelnią tak, by każdy listek obtoczył się w maśle, a brusklaska nie straciła swojego koloru i sprężystości. Po 2 minutach zdejmujemy z patelni i zostawiamy na talerzu do wystygnięcia.
- Z chleba na zakwasie wycinamy grubą pajdę. Smarujemy ją masłem i kładziemy na zimnej patelni. Ustawiamy średni płomień i smażymy z każdej ze stron przez 1-2 min, aż do zarumienienia.
Odcinamy górną część jabłka Gala i za pomocą małej łyżki wyciągamy środek, pozbywając je pestek. Do wnętrza jabłka wsadzamy pokruszone orzechy, żurawinę oraz miód z cynamonem. Jabłko wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220° C. na około 15-20 min.
Kolejność podania na talerz*
Gotowe!
Nasze przekąski są dowodem na to, że można gotować smacznie, zdrowo i z wykorzystaniem lokalnych surowców. Taki cel powinien przyświecać każdemu z nas. Posiłek ma nie tylko wypełniać nasz żołądek ale także sycić nasze zmysły przy poczuciu dbania o to co nasze, polskie. Bawmy się w kuchni kolorami, smakami i aromatami
– mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny „Z kaloriami na pieńku”.
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Opracowanie informacji sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Inne przepisy na Święta i Karnawał:
Świąteczny obiad. Dzwonek karpia pieczony w miodzie, surówka z kiszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, pieczone ziemniaki, koperek. Wzmocnione sokiem jabłkowym z rokitnikiem. |
Karnawałowy talerz przystawek: carpaccio z kiszonych buraków ze świeżą pieczarką, smażone na maśle liście brukselki, cząstki kiszonej rzodkiewki, kuleczki z koziego sera w dwóch posypkach: szczypiorek i pestki dyni, roszponka, cykoria, olej rzepakowy, dwie grzanki z chleba pszennego na zakwasie. Wzmocnione pieczonym jabłkiem z orzechami i miodem. |
Zupa na kaca! Kapuśniakowy ramen, wegański z polskim kimchi, z makaronem gryczanym, pieczarkami i boczniakami, jajkiem, świeżym oregano. Sok z kiszonych ogórków. |
Danie uniwersalne na śniadanie / obiad / kolację: naleśnik z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą od polskiego producenta, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzmocnione sokiem aroniowym lub jabłkiem. |